Pavel Năstase: "Vrem ca limba română să fie inclusă în curricula unor școli din străinătate"

123
Pavel Năstase:
Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, astăzi, la evenimentul organizat special, în Capitală, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că își dorește ca "rețeaua" de profesori ce predau limba română în străinătate să se extindă, iar această materie să fie inclusă în curricula școlilor din afara țării, unde sunt comunități mari de români.


La evenimentul ce reunește specialiști și profesori de limba română din străinătate au mai vorbit, în deschidere, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac și prorectorul Universității din București, Liviu Papadima.


Pavel Năstase a prezentat statistici privind studierea limbii române în străinătate.


"Avem în momentul de față 12.381 de elevi, avem 859 de grupe, 523 de școli și 134 de profesori care predau limba română. Iată o adevărată rețea", a afirmat el.


Năstase a vorbit despre importanța includerii limbii române în programa unor școli din străinătate.


"Vrem să extindem, ca limba română să fie inclusă în curicula școlilor respective, să fie predată ca limbă străină în țara unde sunt românii noștri", a spus ministrul.


El a vorbit și de locurile în învățământul românesc rezervate conaționalilor care vin din străinătate.


"Oferim locuri atât pentru învățământul universitar, cât și preuniversitar. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învățământul universitar și 1.800 pentru învățământul preuniversitar", a adăugat Pavel Năstase, precizând că anul acesta dorește o "debirocratizare" a procesului de înscriere.


Seminarul are loc la Facultatea de Drept din Capitală și se derulează sub forma unei dezbateri cu privire la importanța educației în limba română și demersurile necesare în vederea păstrării și afirmării identității lingvistice a românilor din afara granițelor.


Motto-ul seminarului este "Limba română mai aproape de casă".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.249 secunde