Parlamentarii cer introducerea "Minutului de știință" în jurnalele de știri

132
Parlamentarii cer introducerea

Articole de la același autor

Posturile de radio și televiziune ar putea fi obligate să introducă în jurnalele de știri un minut de informație științifică, potrivit unei inițiative legislative semnate de 75 de parlamentari de la toate partidele, care invocă faptul că România este pe primele locuri la analfabetism științific.

"Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire națională vor include zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice pe durata a cel puțin un minut, cu excepția zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de știri. Sunt exceptați de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de știri", prevede inițiativa legislativă.

Printre altele, în expunerea de motive se mai invocă drept argument faptul că lipsa cunoștințelor științifice face posibilă apariția unor mișcări cum este cea anti-vaccinare care a beneficiat de o puternică mediatizare și care poate fi un pericol pentru sănătatea publică.

Parlamentarii mai susțin că nivelul cunoștințelor nu ține doar de sistemul educațional, ci intră și în obligația mass-media de a informa corect, potrivit Constituției, iar introducerea "minutului de știință" nu trebuie considerată drept o ingerință în politica editorială a posturilor tv și de radio. Ei mai spun că introducerea a cel puțin un minut de informație științifică ar putea duce chiar la o lărgire a audienței și dau exemplu posturi de știri din străinătate care difuzează programe consistente dedicate acestui tip de informație.

Propunerea de modificare a Legii audiovizualului se află în consultare publică la Camera Deputaților până pe 15 decembrie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5164 secunde