Scandalul listelor electorale:

Parchetul a ridicat acte de la Curtea Constituțională

360
Parchetul a ridicat acte de la Curtea Constituțională - parchetulridicatdocumenteccr-1344872252.jpg

Procurorii Parchetului General au ridicat, ieri, o serie de documente de la Curtea Constituțională, Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Direcția Generală de Pașapoarte și Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în cadrul anchetei privind listele electorale folosite la referendum, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, de la Curtea Constituțională au fost ridicate copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secțiile de votare înființate în vederea referendumului național din data de 29 iulie 2012.
De asemenea, procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum și de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice, conform art. 431 alin. 5 din Legea 3/2000, copiile de pe listele electorale permanente și listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original utilizate la referendum.
Totodată, au mai fost ridicate de la Direcția pentru Evidența Per-soanelor și Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziția autorităților publice locale, așa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 și 683 din 07.07.2012, adică lista elec-torală permanentă în format electronic. În plus, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Adminis-trarea Bazelor de Date și de la Biroul Electoral Central, s-a ridicat situația statistică la nivel național privind repartizarea pe secții de votare, a celor 18.292.514 de alegători înscriși în copiile listelor elec-torale permanente. Concret este vorba de centralizatorul cu numă-rul de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secție de votare pe suport optic (electronic) și pe suport hârtie, cu mențiunea "conform cu originalul".
De la Autoritatea Națională pentru Cetățenie a fost solicitată situația numerică defalcată pe ani, începând cu anul înființării instituției (2002) și până la data de 8.08.2012 a persoanelor cărora li s-a acordat cetățenia română, a persoanelor care au redobândit cetățenia română și a persoanelor care au renunțat la cetățenia română.
În cadrul anchetei, au mai fost ridicate de la Direcția Generală de Pașapoarte și Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în format electronic și pe suport optic, datele de identificare ale cetățenilor români care și-au stabilit domiciliul în străinătate. În acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputaților ridicarea imunității fostului ministru delegat pentru Administrație Victor Paul Dobre, acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Până în prezent, în cauză au fost puși sub acuzare șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-șef Constantin Manoloiu, și secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea.
De asemenea, la Parchet au fost audiați președintele Institutului Național de Statistică, Vergil Voineagu, președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, și adjunctul șefului de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe și fostul ministru de Interne Ioan Rus.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7969 secunde