Cazinoul, între afaceri imobiliare și istorie

Palaz și Stavrositu l-au luat la tăvăleală pe Mazăre

2465
6
Palaz și Stavrositu l-au luat la tăvăleală pe Mazăre - img9127-1311966109.jpg

Articole de la același autor

În cursul zilei de vineri, Asociația Absolvenților UMC, împreună cu Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare, a organizat o masă rotundă, având ca tema centrală găsirea unei alte soluții decât cea a vânzării pentru clădirea Cazinoului din Constanța. Pe lângă organizatori, la întrevedere erau așteptați să apară primarul Constanței, Radu Mazăre, prefectul Claudiu Palaz, senatorul Puiu Hașotti, deputații Antonella Marinescu, Maria Stavrositu și Amet Aledin, directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, și doi reprezentanți ai Ordinului Arhitecților Filiala Dobrogea, arhitectul Radu Ștefan Cornescu și arhitectul Ignis Duvagi. Dacă toate personajele enumerate au renunțat la ocupațiile persoanele pentru a ajunge la ora stabilită de organizatori, primarul Radu Mazăre nu s-a putut dezlipi de propriul program și a întârziat mai bine de 20 de minute. În stilu-i caracteristic, Mazăre a sfidat prin ținuta sa vestimentară, făcându-și apariția în pantaloni scurți, tricou, sandale și ochelari de soare. În plus, deși discuțiile începuseră în momentul în care edilul a ajuns, acesta nu a ezitat să ridice fiecare invitat în parte pentru a da mâna cu el, fiind vizibil încântat de prezența colegului său de alianță "Nea Puiu".


Ghetoul din Tomis Nord, mai important decât Cazinoul
Dezbaterea a început destul de calm, printr-o prezentarea a istoriei Cazinoului, realizată de către Doina Păuleanu. Vizibil iritat de prezența mai multor persoane, Mazăre oscila între a se uita pe geam și a bâțâi nevrotic din picioare, evitând să se privească în ochi cu altă persoană decât Decebal Făgădau, pe care îl mai înghiontea din când în când pentru a-i spune ceva. După discursul Doinei Păuleanu, la solicitarea gazdelor, edilul a luat cuvântul. Primarul și-a justificat decizia de a vinde Cazinoul prin aceleași motive pe care le-a menționat și până acum: lipsa fondurilor pentru reabilitare, necesitatea realizării altor proiecte, printre care și cartierul social "Henri Coandă" și faptul că această clădire nu aduce bani la bugetul local. El a continuat prin a povesti despre contractul de concesiune încheiat cu investitorii din Israel, menționând că dacă n-ar fi fost el, nu s-ar fi prezentat nici măcar aceștia la licitație. Mazăre a amintit că în perioada în care Cazinoul a fost concesionat, costurile pentru reabilitare au fost evaluate la aproximativ 5,5 milioane de euro. Deși încercarea primarului a fost aceea ce a se spăla pe mâini de toată situația, afirmațiile sale nu au făcut altceva decât să ridice mingea la fileu celorlalți participanți la discuție. În momentul în care prefectul Claudiu Palaz a luat cuvântul și a început să vorbească punctual despre anumite prevederi din contractul de concesionare, spiritele s-au încins. Palaz i-a spus lui Mazăre că angajații din cadrul Primăriei nu au urmărit respectarea contractului cu concesionarul, lăsând Cazinoul să ajungă în situația deplorabilă în care se află la momentul actual și crescând costurile necesare reabilitării până la 7-10 milioane de euro. Mazăre a intervenit peste Palaz și pe un ton destul imperativ a declarat că "nu a venit la întâlnire pentru a fi judecat de prefect". Edilul a declarat că este dispus să vândă Cazinoul către Guvern la prețul de un leu, dacă acesta vrea să îl cumpere și a menționat că trecerea Cazinoului din administrarea S.C. Litoral în administrarea Primăriei s-a făcut în momentul în care a venit el în conducerea administrației locale. Ulterior, și această afirmație avea să îl coste pe primar. Deputatul PDL Maria Stavrositu i-a specificat edilului că S.C. Litoral aparține de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Stravrositu a menționat că Primăria Constanța nu a făcut altceva decât să ia clădirea din administrarea statului, să o țină în stadiu de degradare, crescându-i costurile de reabilitare cu încă cinci milioane de euro, ca acum să dorească să o vândă iar Guvernului pentru suma de 1 leu. De asemenea, deputatul PDL a menționat că finanțarea europeană pentru clădirile de patrimoniu pe axa 5 s-au terminat și că acel contract de concesionare a blocat accesarea banilor în momentul în care aceștia erau disponibili.
Concluzia întrevederii nu a fost cea așteptată de organizatori, majoritatea discuțiilor fiind axate mai mult pe cauze și pe găsirea vinovaților decât pe soluții. La propunerea consilierului local, Ovidiu Cupșa, primarul Radu Mazăre a decis să aștepte un termen de două ședințe de consiliu local până la reintroducerea proiectului de vânzare pe ordinea de zi. Speranța rămâne în faptul că reprezentanții Ministerului Culturii sau cei ai Ministerului Turismului vor fi interesați de administrarea și reabilitarea clădirii din fonduri de la Guvern, în condițiile în care alocarea banilor din bugetul local îl pune pe primarul constănțean în imposibilitatea de a-și gestiona electoratul fidel.



Comentează știrea

le moi
30 iulie 2011
menaj a trois

Inteleg ca au facut-o in trei? si totusi... Nea Puiu era al patrulea? Fagadau il inghiontea pe mazare? iar Cupsa a propus un termen de gratie? Deci nu se vinde deocamdata? Deci il ia Guvernul? Doamne ajuta!

ath
30 iulie 2011
Daca

Daca ne referim strict la contractul de concesionare cu grupul Queen,inclin sa cred ca Mazare a avut un mic ghinion.Ca sa nu fiu rautacios,dati-mi voie sa-l consider nevinovat in cazul asta.In schimb,daca inventariem constructiile incepute si neterminate sau structurile din beton si fier abandonate(inclusiv pe str.Taian),pot sa spun ca Mazare nu se pricepe in administratie.Pot spune ca Mazare este un incompetent si un om de afaceri nepriceput.Dar,vad ca afacerile personale merg foarte bine.Este drep,si eu sunt bun in afaceri,dar cand fac afaceri cu banii altora.Cu banii mei,nu am curajul sa fac afaceri.Cand Mazare a spus ca "faraonii" din Peninsula il cam deranjeaza,am crezut ca a facut doar o gluma.Cand tot centrul istoric a ajuns un veceu urban,am crezut ca are totusi un plan de reconstructie.Dar,cand Mazare a spus ca vrea sa scoata "fata urata si batrana la mezat",atunci si-a dat arama pe fata.Acum nu mai am niciun dubiu,ne dispretuieste.Uitati-va in in ochii lui,uitati-va la hainelele lui si o sa vedeti cata scarba are fata de cei prezenti la adunare.In ziua de azi,golanii se numesc neconformisti.Mazare dispretuieste tot ce aminteste de batranul Tomis:mostenire istorica, arhitectura veche,specific locat,turism,absolut tot.In concluzie:Mazare este cel mai mare dusman al orasului.Pentru toate astea,iti promit o "reclama" pe cinste domnule "neconformist".

admirator
30 iulie 2011
nu hainele il fac pe om!

ci faptele! daca lui asa ii place sa se imbrace, asta e! De ce va tot legati de aspect fizic sau tinuta? Este mult mai important ca monumentul istoric numit Cazino a fost lasat sa se degradeze intentionat, in administratia lui. Iar intentia poate fi dovedita chiar si intr-un proces! Este mult mai important ca multe obiective au fost incepute si abandonate (cu pierderi economice importante)! Este mult mai important ca a refuzat bani nerambursabili de la UE, contractind -in schimb- imprumuturi uriase de la banci particulare! Este mult mai important ca peninsula este in ultimul hal, fara a fi existat sau a fi propus un plan de salvare. Este mult mai important ca transportul eco a fost distrus, ca parcurile au fost hacuite pe gratis pentru prieteni, ca maidanezii sufoca orasul, omorind fetite! Astea sunt probleme pentru care constantenii trebuie sa caute solutii. Cum se imbraca primarul sau cum petrece in timpul liber, e treaba lui. Atita timp cit nu afiseaza uniforme naziste cu zvastica arborata sau nu ne arata tinute de dictatori, mafioti si alte personaje negative (cu care se identifica perfect). Problema care se pune este: care-i solutia pentru a stopa toate aceste abuzuri? pentru ca nu va faceti iluzia ca primarele este Raul. El este doar chipul Raului. Doar virful iceberg-ului. Chiar daca il schimbam, fara a atinge baza, vom avea acelasi circ! Poate ca ne va veni un sclivisit, imbracat conventional, care va vorbi politicos dar va face la fel. Sau mai rau. Este timpul sa intelegem ca acest tip de politica (distrugerea industriei, indatorarea la banci, promovarea prosteasca a turismului -eventual a turismului sexual-, protectia maidanezilor)si politician ("baiat de baieti", popular si chefliu, cu tinute provocatoare) nu sunt viabile. Vedeti exemplul Greciei, vedeti solutiile CEDO impotriva Romaniei. Cind aveti de gind sa va treziti? Poate ca a ri fi timpul sa ne amintim ca exista un proces pe rol impotriva primarelui, care treneaza de ani si ani. Legal? Se aude?

un cetatean
30 iulie 2011
Mazare,micul terorist

sau urmasul lui Bin Laden in varianta locala. In afara de pesedisti si liberali,nu are nimeni obligatia sa-i miroasa picioarele lui Mazare. Este treaba lor.Ponta si Antonescu au prevazut in protocol si obligatia asta.Cred ca la viitoarele alegeri liberalii si pesedistii vor avea acelasi miros neplacut de transpiratie.Mazare sa mearga in slapi,la nunta lui sau la scoala de vara a partidului,dar nu in primarie.Noroc ca nu lucrez acolo.

seran
30 iulie 2011
nenorocit

mazare nu mai merita sa fie primar. merita la inchisoare. e un nenorocit

Tavalitorul sef
31 iulie 2011
Tavaleala

Si l-au tavalit,si l-au tavalit,prin miere si pene ,prin cenusa si noroi de Techirghiol,de-a dat Mazariche in boala ! Asa de rau s-a imbolnavit c-a trecut la tratament prin cluburile Mamaiei, cockteilizandu-se noapte de noapte ! Iar cei doi tavalitori isi freaca fiecare ce are, de bucurie,si spera ca la anul pe vremea asta,Mazare va fi fugit in Brazilia ,la vreunul din hotelurile proprietate,iar ei isi vor freca in continuare cu mare bucurie,fiecare ce vor mai avea...dac vor mai avea...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0503 secunde