Palatul Cotroceni: Președintele Iohannis participă la ședința plenului CSM de mâine

99
Palatul Cotroceni: Președintele Iohannis participă la ședința plenului CSM de mâine - iohannis-1515069351.jpg

Articole recomandate

Șeful statului și-a anunțat participarea la ședința de vineri a CSM, care va avea loc într-un context tensionat de trecerea prin Parlament a modificărilor aduse legilor justiției și introducerea câtorva zeci de amendamente la Codurile penale, care amenință să destabilizeze sistemul.



Administrația Prezidențială a anunțat că pe agenda de vineri a președintelui Klaus Iohannis se află prezența la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, cu începere de la ora 10.00. În ultimele două luni CSM a criticat în mai multe rânduri modificările aduse legilor justiției.


Președintele Iohannis a prezidat pentru prima oară o ședință a CSM în 6 ianuarie 2015, etichetând momentul drept unul "special". "Rolul meu constituțional de mediator mă obligă, totodată, să veghez la protejarea sistemului judiciar de orice ingerință din partea altor puteri ale statului sau a altor entități instituționale. Există linii roșii a căror traversare produce o periculoasă debalansare a echilibrului în stat, iar recalibrarea constituie un proces lung și dificil", declara șeful statului în ședința CSM de atunci, potrivit Digi24.ro.


Cu acea ocazie, Iohannis a reiterat totodată că "este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu aparțin conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT. De asemenea, din același punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii și modernizării arhitecturii instituționale a legilor siguranței naționale și a legii CSAT, este util să luăm în discuție dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească și procurorul general, nu o persoană anume, ci instituția procurorului general. De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte și Parchetul General ar trebui să poată avea inițiativă legislativă pentru că reprezintă instituțiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiției".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9823 secunde