€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Șoseaua de Coastă, o investiție contra-cronometru. Cum se va putea ajunge din Portul Tomis în Mamaia

Ştire online publicată Joi, 10 Septembrie 2015. Autor: Carmen MOCANU
Unul dintre cele mai vechi proiecte ale municipalității menit să ducă la dezvoltarea zonei centrale, dar și să descongestioneze traficul prin oraș ar putea fi realizat până în vara anului viitor, dacă actualul primar interimar Decebal Făgădău va ajunge la o înțelegere cu firma care a câștigat licitația privind construcția.

Chiar dacă proiectul este finanțat din fonduri europene, iar regula principală este ca ultimele decontări să se realizeze până pe 31 decembrie 2015, viceprimarul cu atribuții de primar Decebal Făgădău a spus, ieri, că s-a primit aprobare de la Comisia Europeană care să-i permită să devanseze termenul astfel încât lucrările să fie încadrate în acest exercițiu financiar.

„Suntem în negocieri cu firma care a câștigat licitația. Cu firma Tecte. Comisia Europeană a aprobat ca termen până la care se poate realiza proiectul luna iunie 2016. Încercăm să stabilim cu firma câștigătoare dacă poate finaliza lucrarea în termen, pentru că, altfel, trebuie să suportăm întreaga sumă din bugetul local. Sperăm să ajungem la o înțelegere în acest sens. Dacă nu, vom aștepta următorul exercițiu financiar”, a declarat Decebal Făgădău.

În urmă cu un an, Primăria Constanța a reușit să acceseze finanțare euro-peană de 32,3 milioane de lei pentru construcția a 2,6 kilometri din Șoseaua de Coastă. Ulterior, în urma licitației a fost desemnată câștigătoare firma „Tecte” din Cluj Napoca.

Primul tronson al șoselei de coastă are 2,6 km, pornește de la Comandamentul Flotei și continuă în Portul Turistic Tomis, pe actuala infrastructură rutieră. În dreptul plajei Modern, cele două sensuri de mers se vor despărți pentru a ocoli un teren proprietate privată pe care se află, în prezent, mai multe construcții, apoi șoseaua va continua la nivelul plajei până în dreptul străzii Mihai Eminescu, unde va fi ame-najat un sens giratoriu, la Casa Căsătoriilor. De aici, ea va urca în serpentine până pe strada Mihai Eminescu, de unde se va face legătura cu strada Mircea cel Bătrân. Întreaga șosea de coastă va avea 11 kilometri și se va termina la Pescărie, în dreptul hotelului Malibu.

Tot în cadrul proiectului, va fi refăcută și infrastructura de acces în Portul Tomis, reabilitându-se drumul deja existent, de la Comandamentul Flotei, pe o porțiune de 860 de metri, până la zona unde șoseaua se desparte în două bretele, pe sensuri diferite. Apoi, pe faleză, va fi amenajată o zonă bellevue, între strada Mircea cel Bătrân și bulevardul Ferdinand. De asemenea, în dreptul străzii Mihai Eminescu se va face un sens giratoriu, pentru acces facil.

Potrivit proiectului, se va face și amenajarea urbanistică a zonei, constând în refacerea spațiilor verzi, reîmpărțirea zonelor existente și crearea de parcări. Mai mult, va fi reabilitat și iluminatul stradal existent. În porțiunea bellevue, vor fi construite rampe pietonale ce vor face legătura între Plaja Modern și promenada de pe strada Mircea cel Bătrân și va fi montat un ascensor pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9885 secunde