€ 4.7223
£ 5.2846
$ 4.1455

Mai multe ştiri online:

ONG-urile îi cer lui Iohannis consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR în cazul Kovesi

Ştire online publicată Marţi, 05 Iunie 2018. Autor: Carmen MOCANU
Mai multe grupuri și organizații civice îi cer președintelui Klaus Iohannis să demareze consultări publice care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR privind conflictul Președinție-Guvern pe tema revocării procurorului șef al DNA.

În acest sens, șefului statului i-a fost adresată o scrisoare publică.

„Urmare a deciziei Curții Constituționale în dosarul nr. 589E/2018 prin care șase judecători ai CCR au acordat ministrului Justiției prerogative discreționare privind revocarea magistraților cu funcții de conducere și au impus Președintelui României revocarea din funcție a Procurorului-șef al DNA, organizațiile semnatare vă solicită organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie să se reducă la disputa în jurul cererii de revocare a Procurorului-șef DNA, ci trebuie să privească și viitorul luptei anticorupție, independența Justiției, respectarea statului de drept și rolul Curții Constituționale. Considerăm necesare aceste consultări pentru că România a ajuns într-un moment critic al istoriei, în care locul nostru în Uniunea Europeană, democrația și statul de drept sunt puse cu intenție în pericol chiar de către cei aleși sau numiți să le apere”, se spune în scrisoare.

În plus, în document se mai menționează că, în opinia celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii.

„În opinia noastră, a celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat. Pe scurt, decizia ne întoarce cu rea intenție la momentul preaderării la UE, când Justiția era complet aservită puterii politice, dosarele se deschideau sau închideau în ședințe de partid la comandă politică, iar procurorii erau anchetați și dați afară din magistratură dacă investigau corupția politică.

Credem, în același timp, că CCR este și trebuie să rămână o instituție fundamentală în arhitectura constituțională a statului român, că este o instituție care trebuie respectată, chiar dacă acțiunile unor membri CCR, care au folosit instituția pentru interese politice sau răfuieli personale, au diminuat momentan prestigiul și profesionalismul Curții. Pentru toate acestea, vă rugăm, domnule Președinte, să demarați consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR și să ascultați opiniile tuturor celor interesați”, se mai spune în scrisoare.

Rămâne de văzut ce va face șeful statului, Klaus Iohannis, care până acum nu a ieșit cu nicio declarație publică pe acest subiect. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7913 secunde