Nicolae Matei, lăudat de ministrul Culturii pentru felul în care arată Năvodariul

568
2
Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, l-a invitat, week-end-ul trecut, pe ministrul Culturii, Puiu Hașotti, să participe la manifestațiile dedicate celei de-a V-a ediții a "Zilelor Recoltei", desfășurate pe stadionul "Flacăra". 


Peste 200 de persoane au participat la sărbătoarea toamnei de la Năvodari, organizată prin eforturile administrației locale și ale Casei de Cultură "Pontus Euxinus", care, potrivit spuselor primarului Nicolae Matei, au făcut aceste demersuri cu un buget de criză. Totuși, evenimentul a reușit să atragă destui curioși și să aducă un strop de bucurie în sufletele năvodărenilor, care au participat la concursuri, s-au distrat și și-au cumpărat apoi legume de la producătorii din Dobrogea și din țară. Mai mult, aceștia au avut parte de un spectacol artistic asigurat de elevii instituțiilor de învățământ din oraș, premianți la diverse concursuri naționale și internaționale. 
"«Zilele Recoltei» sunt un motiv în plus să socializăm, să ascultăm o muzică înregistrată, pentru că bani pentru artiști sunt mai puțini, dar și să facem cumpărături pentru a ne umple cămările, cu zarzavaturi, la prețuri accesibile fiecăruia", a explicat Nicolae Matei. 


"Sunt prietenul primarului, pe care cu multă înțelepciune l-ați ales" 
În ceea ce privește participarea ministrului Culturii, Puiu Hașotti, acesta a precizat că a venit în calitate de prieten al primarului Nicolae Matei, pe care l-a lăudat pentru felul în care arată orașul, în calitate de senator, pentru că Năvodari face parte din colegiul său, dar și în calitate de ministru al Culturii, pentru că sărbătoarea a avut și o conotație culturală, asemănându-se cu "agora" (piață publică în orașele Greciei antice, în care se concentrau negoțul și toată viața civică a unui oraș). 
"«Zilele Recoltei» au și o componentă culturală. Adunarea oamenilor într-un loc, cu un anumit prilej, înseamnă tot un eveniment de cultură. Câtă vreme există tradiție, tradiția face parte din cultură, iar prezența mea la Năvodari se justifică din trei puncte de vedere: sunt prietenul primarului Nicolae Matei, pe care cu multă înțelepciune l-ați ales, sunt senator și de Năvodari, dar și pentru că sunt ministru al Culturii. Cel mai important lucru este să-l felicit pe domnul primar, pentru că ține de această tradiție extraordinară", a precizat Hașotti. 


Concursuri haioase și premii pe măsură 
Năvodărenii nu s-au sfiit să participe la concursurile organizate de primărie, premiile constând în sticle de vin, saci de cartofi și chiar scutirea de la plata impozitelor. 
Păstrând vie tradiția anilor trecuți, aceștia și-au măsurat forțele la concursul de cărat saci de cartofi. Premiul I, respectiv un sac de 30 de kilograme, a fost adjudecat de un tânăr care a promis să împartă cartofii cu prietenii. O competiție ceva mai dificilă, spun unii, a fost cea de băut vin. Patru năvodăreni s-au încumetat să intre în concurs, iar câștigătorul, cel care a băut șapte pahare în 39 de secunde, este același care a ocupat locul I la edițiile din 2011 și 2010. Iosif Martinaș a fost recompensat cu patru litri de vin. 
Jocurile marinărești i-au luat prin surprindere pe năvodăreni, care au fost "bătuți", anul acesta, de o echipă de oieri din Brașov. Aceștia din urmă au participat la "Zilele Recoltei" pentru a-și prezenta specialitățile din brânză făcute "în casă". 
Mai mult de atât, producătorii din Năvodari prezenți la eveniment au participat la concursul pentru "Cea mai aspectuoasă tarabă", premiile costând în scutirea de la plata impozitelor pentru trei, două, respectiv o lună, în funcție de locul ocupat. 


Comentează știrea

ath
1 octombrie 2012
Agora si traditii in Navodari

"Câtă vreme există tradiție,tradiția face parte din cultură.." a spus ministrul inculturii. Sa vedem acum care sunt "traditiile" in Navodari : 1-concursul de carat saci de cartofi; 2-intrecere intre BETIVI. Anul asta recodul a fost atins de betivul care a baut sapte pahare in 39 de secunde(record absolut este acelasi betivan care a ocupat locul I in anul 2011). Betivanul Iosif Martinaș a fost recompensat cu patru litri de vin. Pentru isprava asata eu propun sa-l alegem presedinte al Institutului Cultural Roman. 3-jocuri marinaresti practicate de oierii din Brasov. 4-cea mai aspectuasa taraba si 5- scutirea de la plata impozitelor. Draga domnule ministru al inculturii si onorate kultunic sef al orasului Navodari,in editiile viitoare eu va propun sa mai organizati urmatoarele intreceri traditionale: 1-CONCURS DE CAFTIT NEVASTA(si asta este o traditie); 2-CONCURS DE PALMUIT MILITIENI 3-CONCURS DE INJURATURI INTRE VECINI; 4-CONCURS DE SPART SEMINTE. si 5-UN CONCURS DE MASINI FURATE . Bafta !

rodica raichici
1 octombrie 2012
MAMAIA SAT

TOATE BUNE SI FRUMOASE.................DOAR CA MAMAIA SAT ESTE CENUSAREASA PRIMARULUI ! AICI NU S-A FACUT NIMIC , DAR BANII PT TAXE SUNT CA IN 'BURICUL' TARGULUI ! REPET ' rusine dle primar "

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.265 secunde