Modificarea legii privind organizarea referendumului, adoptată de Camera Deputaților

214
Modificarea legii privind organizarea referendumului, adoptată de Camera Deputaților - legeareferendumului-1504621512.jpg

Articole de la același autor

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.


Proiectul prevede în primul rând că referendumul de revizuire a Constituției trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a inițiativei de revizuire.


"Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art.151 alin.(3) din Constituția României. Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată", se arată în proiect.


Inițiativa legislativă mai prevede că proiectul legii constituționale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergență, se trimite în termen de două zile Curții Constituționale, care procedează potrivit legii.


"Dacă se constată că inițiativa legislativă de revizuire depășește limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată și se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată", se mai arată în text.


Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.


Se așteaptă promulgarea legii de președintele Iohannis


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că va putea fi avansat un calendar privind organizarea referendumului pe tema familiei după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată de Parlament, privind modul în care se votează proiectele de revizuire a Constituției, preconizând că, în lipsa unor contestații la CCR sau a altor întârzieri, până la iarnă s-ar putea ajunge la o decizie.


"Am adoptat o lege importantă care completează legea referendumului, și anume procedurile privind modificarea Constituției, era o lacună legislativă, inițiativele de modificare a Constituției, prin inițiativă cetățenească, nu aveau stabilită o procedură prin lege. Odată cu adoptarea, sigur, după promulgare, am reușit încă un pas până la organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție", a afirmat Dragnea.


Întrebat despre termenul pentru acest scrutin, el a afirmat că un calendar nu poate fi avansat până ce președintele Klaus Iohannis nu va promulga legea. El a spus, totuși, că speră ca până începe iarna să aibă loc acest referendum. 


"Să sperăm că nu sunt probleme la Cotroceni și că legea asta va fi promulgată. Sper să nu atace nimeni la CCR, nici nu sunt motive, în așa fel încât până începe iarna să avem acest referendum, pentru ca românii să se poată exprima", a adăugat Dragnea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.528 secunde