Ministrul Tudorel Toader, mesaj de stabilitate adresat procurorilor

311
Ministrul Tudorel Toader, mesaj  de stabilitate adresat procurorilor - tudoreltoaderdna-1539792290.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri, după ce a avut o discuție cu membrii Secției pentru procurori a CSM în legătură cu Ordonanța de Urgență pe legile Justiției, că dorește să transmită un mesaj de stabilitate procurorilor.

"Procurorii din Secția specializată a CSM sunt oameni cu experiență, care știu să interpreteze și să aplice legea în mod corect. Până la urmă, nu am venit să-i lămuresc eu, am venit și am avut o discuție foarte bună. Legea este lege și trebuie respectată de toată lumea. Știți deosebirile dintre o lege civilă și o lege penală. Știm că, în momentul acesta, avem în sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectiv. Știm că putem să-i împărțim pe procurori în patru mari categorii. Unii care sunt detașați din cadrul Ministerului Public la alte autorități și acolo sunt puțini, cam 23, și care urmează regimul legal al detașărilor. Avem a doua categorie - procurorii care sunt delegați din cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta și respectă regimul delegărilor. Avem o altă categorie, cea mai numeroasă, probabil, care sunt numiți pe bază de concurs, altă categorie care sunt numiți pe bază de interviu, cu deosebirile respective. Eu vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu este de încredere și stabilitate", a afirmat Tudorel Toader, la sediul CSM, citat de Agerpres.

Secția pentru procurori a CSM a luat în discuție, miercuri, o notă a Direcției resurse umane și organizare privind situația delegărilor la Ministerul Public.

Pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori s-au aflat și solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism privind interpretarea articolului VII din Ordonanța de Urgență a Guvernului 92/2018.

Articolul prevede că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanței de Urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare".

Noile reglementări din Ordonanța de Urgență impun o vechime de cel puțin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA și DIICOT. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6568 secunde