Ministrul Culturii, interpelat de deputatul Robert Turcescu pe tema grădinilor de vară de pe litoral

194
Ministrul Culturii, interpelat de deputatul Robert Turcescu pe tema grădinilor de vară de pe litoral - robertturcescu-1507644939.jpg

Articole de la același autor

În cadrul unei interpelări adresate ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, deputatul PMP Constanța, Robert Turcescu, a prezentat starea deplo-rabilă în care se află grădinile de vară și cinematografele de pe litoralul românesc, solicitând public alocarea unui buget pentru renovarea acestora. 


El a readus aminte că litoralul românesc era recunoscut în urmă cu aproximativ 20 de ani drept cea mai dezvoltată regiune cu cinematografe și grădini de vară. 


Treptat, acestea s-au închis, rând pe rând. În administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului (RADEF) se aflau nu mai puțin de opt grădini de vară, amplasate în diverse stațiuni: Mamaia, Mangalia, Eforie Sud, Eforie Nord, Saturn, Venus și Jupiter, la care se adaugă Grădina de Vară "Tomis".


Până să ajungă în administrarea Consiliului Județean Constanța sau a Consiliilor Locale, cele mai multe se aflau deja într-o stare deplorabilă și deveniseră, rând pe rând, spații destinate discotecilor, cluburilor de noapte, oamenilor străzii și gunoaielor. 
Cu cinci grădini de vară - Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter și Neptun - și trei cinematografe, sudul litoralului făcea concurență Constanței. 


Printr-un protocol încheiat la sfârșitul anului 2015, Mangalia a reușit să preia de la RADEF grădina de vară "Farul" și cinematograful "Pescăruș". Din păcate însă, starea deplorabilă în care se aflau a dat mari bătăi de cap autorităților locale, care au decis să le mențină într-o stare de conservare, în speranța că vor reuși, prin fonduri europene sau cu finanțare de la bugetul de stat, să le restaureze. 


"Ministerul Culturii, în toată această perioadă, a coordonat și a supravegheat activitatea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului, care a avut pentru o lungă perioadă de timp în administrare grădinile de vară și cinematografele. Având în vedere aspectele prezentate, vă rog să îmi comunicați dacă ministerul are un buget pentru renovarea acestor clădiri, dacă există un plan de revigorare a acestora și cine se face vinovat pentru starea în care se află aceste cinematografe și grădini de vară", a spus deputatul PMP de Constanța, Robert Turceascu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4201 secunde