Ministrul Agriculturii: Un program de 20 de miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiță

183
Ministrul Agriculturii: Un program de 20 de miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiță - c2d82d17a41ab6aa8f05907be5161070-1589828750.jpg
Un program de 20 miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiță, ci cu o analiză fundamentată care să conducă la o bună direcționare a sprijinului Politicii Agricole Comune în România pentru următorii șapte ani, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, conform Agerpres.


"Când am ajuns la Ministerul Agriculturii, nu am găsit niciun document care să dovedească existența măcar a unei 'schițe', cum spuneți dvs., a Programului Național Strategic. Un program de 20 de miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiță, este vorba despre o analiză fundamentată care să conducă la o bună direcționare a sprijinului PAC în România pe următorii șapte ani. Am finalizat de trei luni o asemenea analiză extrem de complexă asupra situației curente din agricultura românească pentru aria acoperită de acest program și l-am lansat în consultare publică. Cei care sunt interesați de adevăr, printr-un simplu search pe Google o pot găsi publicată, dar pentru asta trebuie să fie interesați în mod real și pentru asta trebuie să știe cu siguranță ce înseamnă o analiză SWOT. Deși nu există încă un document definitiv la nivel european, chiar dacă fosta guvernare și-a fixat acest obiectiv neatins, Guvernul Orban - și în speță conducerea actuală a MADR - a recuperat timpul pierdut de PSD și a trecut la acțiune pentru elaborarea PNS", a spus Adrian Oros, în Plenul Senatului.


El a adăugat că analiza a fost transmisă Comisiei Europene, la Direcția Generală pentru Agricultură (DG AGRI), încă de la începutul lunii martie, consultarea cu CE fiind obligatorie pentru realizarea Programului Național Strategic (PNS).


"Vreau menționez că un program de asemenea anvergură nu este o 'schiță' simplistă, ci implică demersuri complexe pentru fiecare etapă în parte. În acest PNS, trebuie să implementăm prioritățile agriculturii românești pentru următorii șapte ani: consolidarea mediului asociativ și asocierea producătorilor mici pentru a deveni competitivi, susținerea capacităților de depozitare și procesare, susținerea zonelor cu constrângeri naturale, consolidarea fermelor familiale, o strategie de gestionare a apei, învățământul agricol și tehnic și profesional dual, promovarea reală a produselor agroalimentare românești. Nu este o schiță prin care se încurajează doar exportatorii de subvenții și care să favorizeze samsarii și vânătorii de subvenții! Este un program complex și responsabil prin care banii dedicați agriculturii trebuie să ajungă la țăranii și fermierii autentici, la cei care lucrau pământul și creșteau animale și când nu erau subvenții, la cei care o să lucreze pământul și vor crește animale și după ce nu vor mai fii subvenții", a adăugat ministrul Agriculturii.


Adrian Oros a fost prezent luni în plenul Senatului la dezbaterea moțiunii simple "Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros", inițiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE și afiliați grupului social-democrat.


Moțiunea a fost adoptată cu 68 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" și cinci abțineri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8186 secunde