€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Microbuzele maxi-taxi, condiții inumane pentru călători. Navetiștii din jurul Constanței cer transport RATC

Ştire online publicată Joi, 22 Octombrie 2015. Autor: Carmen MOCANU
Florin Chelaru, viceprimarul orașului Năvodari
Microbuzele maxi-taxi, condiții inumane pentru călători. Navetiștii din jurul Constanței cer transport RATC - florinchelaru10-1445448752.jpg
Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina
Microbuzele maxi-taxi, condiții inumane pentru călători. Navetiștii din jurul Constanței cer transport RATC - chirudumitru4-1445448793.jpg
Mai mulți navetiști ce sunt nevoiți să călătorească zilnic pe rutele Constanța, Ovidiu, Lumina sau Năvodari solicită reintroducerea
liniei 22 operată de RATC Constanța sau introducerea de autobuze sau autocare care să-i transporte în condiții decente. Pe lângă plângerile depuse la primăriile din localitățile în care locuiesc, ei au formulat și o petiție în speranța că cineva le va auzi strigătele de disperare.


Semnatarii susțin că autoritățile ar trebui să țină cont de numărul mare al populației care călătorește cu mijloacele de transport în comun în urma dezvoltării localităților Ovidiu, Lumina, Năvodari și împrejurimi, dar și de condițiile inaccep-tabile din microbuze în timpul orelor de vârf, respectiv, 7.00 - 9.00 și 17.00 - 20.00, și neputința firmei particulare de a-și acoperi toate rutele și convențiile care duc la întârzierea nepermisă a timpului de așteptare în stații. De asemenea, oamenii mai reclamă lipsa de respect din partea anumitor șoferi, dar și faptul că stau claie peste grămadă pentru a ajunge la destinație.


„Azi la ora 6.35 eram în stație la Primăria Lumina. La 6.40 trebuia să vină un microbuz de Năvodari, dar nu a venit. Între timp, în stație au ajuns foarte multe persoane. Abia la 6.50 a venit un microbuz de Lumina care era deja plin și nu au urcat mai mult de trei persoane din stație. Ime-diat în spatele lui un autobuz de Năvodari la fel de aglomerat, ușa din spate nici nu a fost deschisă, probabil cădea cineva dacă o deschidea. La 7.00 a venit autocarul de Oituz în care am stat foarte înghesuiți, iar la a doua stație din Ovidiu deja întreba șoferul dacă se coboară ca să nu mai oprească. Din cauza asta nu am ajuns la prima oră și trebuia să dau un test, plus că m-am ales cu absență pe care nu mi-o va motiva nimeni. Să nu mai spun că am stat în frig 25 de minute”, spune unul dintre semnatarii petiției. 


În acest context, cei nemulțumiți au cerut ajutor celor responsabili să le rezolve problema, mai exact, primarilor din loca-litățile în care locuiesc, dar și directorului RATC Constanța.


Ce spun autoritățile locale
Directorul RATC Constanța, Ovidiu Tănase spune că știe despre această solicitare de reintroducere a liniei 22, însă, legal, nu poate face nimic. „Cunosc problema pe acele rute, însă, legislația nu ne permite să reintroducem linia 22 deoarece, RATC nu poate opera decât în interiorul orașului Constanța. Problema din acele localități o să fie rezolvată când se va pune în practică proiectul pentru Zona Metropolitană”, a declarat directorul RATC Con-stanța, Ovidiu Tănase.


La rândul lor, reprezentanții autorităților publice locale recunosc că există o problemă în acest sens însă, spun că, deocamdată, nu există altă soluție decât cea existentă, adică circulația actualelor mijloace de transport particulare în condiții mult mai decente. 
„Eu am făcut propunerea de reintroducere a liniei nr. 22 în urmă cu trei-patru ani. La acea vreme, am pledat pentru gândirea unui circuit pe ruta Constanța - Ovidiu - Lumina - Năvodari - Mamaia - Constanța și retur. Cum majoritatea locuitorilor din Lumina lucrează în sta-țiunea Mamaia este mai mult decât nevoie de existența unei astfel de rute de transport în comun pentru că astfel se asigură transportul oamenilor care merg la muncă. Voi susține cu tot ce se poate reînființarea acestei linii pentru că odată asigurată această problemă scade automat și numărul șomerilor”, a spus primarul comu-nei Lumina, Dumitru Chiru. 


Și viceprimarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, spune că are cunoștință despre nemulțumirile navetiștilor.


„La nivelul Primăriei nu există niciun proiect privind realizarea transportului pu-blic între Năvodari și Constanța cu RATC. În primul rând, din câte cunosc, nici nu s-ar putea realiza acest lucru deoarece, RATC nu poate efectua transport public de persoane decât urban și nu interurban. Singura noastră șansă este de a realiza un proiect comun pentru Zona Metropolitană privind transportul public de călători. Până atunci, nu neg că există nevoia de a moderniza transportul de persoane între Năvodari și Constanța, iar la momentul de față lucrul acesta s-ar putea face atât prin suplimentarea numărului de mașini pe acest traseu, dar mai ales prin îmbunătățirea condițiilor de călătorie și siguranță. 


În urmă cu o lună, împreună cu pri-marul Nicolae Matei, am avut o astfel de discuție la Prefectura Constanța însă, nu există o finalitate a demersurilor noastre. Atât noi, autoritatea publică locală, cât și locuitorii orașului Năvodari suntem nemulțumiți de cum se desfă-șoară transportul de persoane între Năvodari și Constanța și sper să reușim să reglementăm aceste condiții cât mai curând”, a declarat viceprimarul orașului Năvodari, Florin Chelaru. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8502 secunde