Maria Grapini, reclamată la CNCD pentru mesajul anti-diaspora

294
Maria Grapini, reclamată la CNCD pentru mesajul anti-diaspora - mariagrapini-1533831962.jpg
USR Diaspora a sesizat joi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la mesajul distribuit pe Facebook de europarlamentarul PSD Maria Grapini care i-a jignit pe românii din Diaspora care vor participa la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, afirmând că trebuie "să plătească o taxă de prost la USR".


"Afirmațiile publice emise de Maria Grapini, o persoană cunoscută la nivel național și internațional și care exercită puterea publică, au efectul de a umili și demoraliza pe cei vizați. Mai mult, faptul că o persoană publică folosește exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunități, doar pe bază convingerilor politice, induce publicului că un comportamentul jignitor față de românii din diaspora este legitim și justificabil din moment ce este susținut de un funcționar public de rang înalt", se arată în sesizarea USR Diaspora, potrivit unui comunicat de presă citat de Digi24.ro.


Totodată, în sesizare se mai arată că "acțiunea Mariei Grapini constituie hărțuire conform art. 2 al. 5 din OG 137/2000, prin crearea unui climat de intimidare pe baza convingerilor politice și a apartenenței la o comunitate".


Formațiunea consideră că insultarea comunității românești din afara țării este un gest absolut incalificabil indiferent de împrejurări, dar mai ales ținând cont de standardele morale pe care le impune funcția publică. 


"În 1990, Ion Iliescu îi numea golani pe protestatarii din Piața Universității. Au trecut 28 de ani și limbajul multor politicieni români nu s-a îmbunătățit, mai ales atunci când sunt criticați. Reprezentanții poporului într-o democrație ar trebui să întruchipeze repere morale al societății și să pună interesele cetățenilor mai presus de cele politice. Derapajele majore, precum cel al doamnei Maria Grapini, trebuie sancționate pentru a ne asigura că societatea noastră evoluează", a transmis în același comunicat președintele USR Diaspora, Emanuel Stoica.


De asemenea, USR Diaspora solicită CNCD să analizeze de urgență sesizarea și să o sancționeze pe Maria Grapini pentru discriminare și hărțuire, afirmând că "europarlamentari ca doamna Maria Grapini fac România constant de râs în Europa prin atitudinea și ideile pe care le promovează".


Uniunea spune și că la alegerile din 2019, românii trebuie să trimită în Parlamentul European oameni profesioniști și integri, care respectă valorile democratice europene. 


Maria Grapini a distribuit joi o postare pe contul său de Facebook cu următorul mesaj: "Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără cerificat de prost nu puteți participa la miting!".


Mesajul acesteia vine în contextul în care este anunțat pentru vineri, de la ora 17.00, un miting antiguvermanetal, în Piața Victoriei din Capitală, la care vor participa românii din diaspora.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5236 secunde