Marea Britanie, OUT din UE. Este începutul sfârșitului pentru Europa?

368
3
Marea Britanie, OUT din UE. Este începutul sfârșitului pentru Europa? - brexit-1466785377.jpg

Articole recomandate

Britanicii au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Blocul Comunitar. Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripții electorale, 51,9% dintre cetățeni s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE, ceilalți 48,1% dintre votanți exprimându-se pentru rămânerea în UE, a anunțat BBC News online. Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, față de 15,7 milioane pentru UE. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.


Primul ministru David Cameron demisionează


Imediat după rezultatele referendumului, premierul Marii Britanii, David Cameron, a anunțat că va renunța la funcția de prim-ministru înainte de începutul conferinței Partidului Conservator din octombrie:


"Țara are nevoie de alți lideri. Nu cred că eu trebuie să fiu căpitanul care va duce țara spre această direcție. Avem nevoie de alți lideri, de un nou premier înainte de începutul conferinței Partidului Conservator. Voi continua să fiu premier în următoarele trei luni. Negocierile cu UE vor începe cu un nou prim-ministru", a spus Cameron. 


Fostul primar al Londrei și un promotor important al campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din UE, Boris Johnson, este favorit pentru a-i succeda lui Cameron la conducerea Guvernului britanic. 


"Ne doream un alt rezultat"


Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că este "în totalitate conștient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic", dar că "UE nu este doar un proiect al vremurilor bune".


"Nu este niciun secret faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt în totalitate conștient de cât de grav, sau chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic. Și nu există nicio modalitate de a prevedea toate consecințele politice ale acestui eveniment, mai ales pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, însă cu siguranță acum nu este momentul pentru reacții isterice. Vreau să dau tuturor asigurări că suntem de asemenea pregătiți pentru acest scenariu negativ. După cum știți, UE nu este doar un proiect al vremurilor bune", a declarat Tusk, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției.


La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie. "Uniunea Europeană este suficient de puternică astfel încât să dea răspunsurile cuvenite situației", a susținul cancelarul german.


Iohannis, liniștit de Isărescu: "Leul nu va avea de suferit" 


Imediat după rezultatul referendumului, președintele României Klaus Iohannis i-a chemat la Palatul Cotroceni pe guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, pe premierul Dacian Cioloș și pe liderii partidelor politice, pentru consultări. 


"Este important că UK, după ieșirea din UE, va rămâne un partener cu România. În discuțiile pe care le-am avut am primit informații valoroase. Primul ministru mi-a spus că impactul asupra economiei este gestionabil. Domnul Isărescu, guvernatorul BNR, mi-a spus că impactul asupra monedei naționale va fi mic", a declarat Klaus Iohannis.


Șeful statului mai spune că românii care muncesc în Marea Britanie nu vor fi afectați de ieșirea țării din UE: 
"România va negocia în așa fel încât să avem grijă de românii noștri care trăiesc și lucrează în Marea Britanie".


"Viitorul Scoției este în interiorul UE"


Scoția își vede viitorul în interiorul Uniunii Europene în pofida votului britanicilor de a părăsi Blocul comunitar, a anunțat premierul Nicola Sturgeon, sugerând posibilitatea unui nou vot pentru independență și posibila disoluție a Marii Britanii, potrivit Reuters online. Scoția a votat cu o marjă de 62 la sută să rămână în UE la referendumul de joi.


"Scoția a prezentat un vot puternic, fără echivoc de a rămâne în UE și salut susținerea statutului nostru european", a spus Sturgeon.


Epidemia Brexit….


Continentul european se confruntă cu o epidemie răspândită de Marea Britanie. Franța, Italia, Olanda și Germania cer ca cetățenii lor să fie consultați cu privire la rămânerea sau ieșirea din Uniune.


Partidul francez "Frontul Național" cere organizarea unui referendum cu privire la statutul de membru UE al Franței: "Acum trebuie să organizăm același tip de referendum în Franța și în (alte) țări din UE.", a declarat Marine Le Pen.


De asemenea, liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a spus că dacă va fi ales prim ministru, una din primele sale măsuri va fi organizarea unui referendum, prin care să consulte electoratul cu privire la apartenența țării la UE:


"Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația. Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forța și suveranitatea noastră". 


În Italia, membrii mișcării populiste "Cinci Stele" au declarat pentru o publicație locală că și-ar dori ca sistemul monetar euro să fie diferit pentru nord și sud. De asemenea, liderul formațiunii, Beppe Grillo, a adăugat că ar organiza o consultare a poporului, la fel ca în Marea Britanie.


Germania este a patra țară care a solicitat organizarea referendumului. Copreședintele partidului eurosceptic și antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, condamnă faptul că Germania nu a avut de ales în privința rămânerii sau nu în blocul comunitar: "Referendum! Timpul pentru schimbare!", a scris pe Facebook Joerg Meuthen.


Comentează știrea

Mos Ion
25 iunie 2016
Da , este sfarsitul !

Va urma..Ungaria !

Doar o parere
25 iunie 2016
Prohodul la romani

Incercati sa nu mai cantati prohodul Europei unite.Numai in ultimul secol,Europa a trecut prin momente mult mai dramatice si a avut puterea sa renasca din propria-i cenusa.Nu va luati nici dupa previziunile politicienilor si analistilor politici romani.Astia sunt habarnisti.Daca va amintiti,politicienii nu stiau ce populatie are Romania la referendumul din 2012.Ponta spunea ca Romania are 14-16 milioane de locuitori,Basescu credea ca populatia Romaniei era de 18-19 milioane ca sa dea bine la referendum.Nici azi nu stim cati romani mai sunt in tara,dar avem 600 de parlamentari.Acum s-au apucat sa-si dea cu parerea despre viitorul Europei unite.Inchideti televizorul,ca pierdeti vremea cu ei.Exista state care mai au aere de imperiali,cum ar fi Regatul Unit,Turcia,Rusia,Italia,intr-o mica masura Austria dar mai ales micuta Ungarie.Toti viseaza la sfere de influenta si la vechile imperii.La noi,perspectiva destramarii Europei unite este ca o raza de speranta,ca o gura de oxigen pentru feudalismul autohton.Gand la gand cu bucurie.Se bucura doar coruptii,oligarhii,Nicusor Constantinescu,Mazare,Ponta,Bombonel ca poate asa nu-i mai controleaza nimeni de la Bruxelles.Tanara speranta Tariceanu vrea sa inlocuiasca Justitia cu Parlamentul.Adica ministrii corupti sa fie judecati de Parlament.Cu alte cuvinte,Statul sunt Eu,Calin Popescu Tariceanu.Codul Penal in varianta lui Tariceanu este speranta,visul de aur al euroscepticilor romani.Voievodatele si vechile cnezate romanesti,visul euroscepticilor din Carpati.

costica
25 iunie 2016
opinie

FRANCIZA ALTERNATIVA. VALORIFICA-TI timpul LIBER si castiga BANI de acasa.Ai nevoie doar de CALCULATOR si timp liber.NU necesita experienta, INSTRUIREA se va face prin 12 cursuri GRATUITE prin email, la sfarsitul acestor puteti CONTINUA sau va puteti RETRAGE.Tot mai multi oameni s-au convins de SERIOZITATEA oferita.Contact ("INFO) la adresa de email pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4796 secunde