Liviu Dragnea: Le-am spus lui Tăriceanu și Meleșcanu să nu uităm că suntem o țară suverană, cu drepturi

186
1
Liviu Dragnea: Le-am spus lui Tăriceanu și Meleșcanu să nu uităm că suntem o țară suverană, cu drepturi - liviudragnea-1514534963.jpg
Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a declarat, joi, referitor la scrisoarea ambasadelor pe tema modificărilor legilor justiției, că Parlamentul are dreptul să legifereze, menționând că a discutat cu președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu de a nu uita că România este o țară suverană, independentă, cu drepturi.

"Ce e prima dată când se unesc (ambasadele - n.r.)? Cum e posibil ca aceste ambasade să nu-și fi acordat mai întâi, dacă e să discutăm cinstit, dacă e o abordare de bună credință, să nu-și fi acordat mai întâi șansa de avea forma finală a legilor și tradusă și să se uite cu atenție și să-și spună punctul de vedere? Să nu mai vorbim de faptul că, totuși, Parlamentul României este ales de niște români, într-un stat suveran și are dreptul să legifereze", a afirmat Liviu Dragnea, la România Tv, întrebat în legătură cu scrisoarea mai multor ambasade referitoare la modificările legilor justiției.

Dragnea a dat mai multe exemple privind modul în care funcționează justiția în mai multe țări.

"Să vedem cum sunt în țările respective, cum sunt codurile penale acolo, cum funcționează justiția. Mi-au dat câțiva colegi câteva exemple. Se vorbește de numirea procurorilor șefi, noi nu am schimbat aici, forma finală îl păstrează pe președinte de a numi efectiv procurorii șefi. În schimb, în Danemarca, Finlanda, Germania, Portugalia, Cehia, Estonia, Slovenia, Lituania, procurorii șefi sunt numiți direct ori de Guvern, ori de președinte, ori de ministrul Justiției, ori de Parlament, adică sunt numiți politic și vorbim de state cu democrație veche. Mai mult, în unele state, Danemarca, Olanda, Franța, Finlanda, Irlanda, ministrul Justiției poate interveni în activitatea procurorului, poate dispune sau solicita începerea sau încetarea urmăririi penale. În România prin aceste legi independența procurorilor crește, independența judecătorilor crește, cred că de fapt asta deranjează", a spus Dragnea.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții Guvernului, ministrul de Externe, prim-ministru pe această temă, Dragnea a spus: "Am discutat, am vorbit ieri, ieri am stat de vorbă și eu i-am spus domnului Tăriceanu și domnului Meleșcanu să nu uităm totuși că suntem o țară suverană, independentă, care avem drepturi".

El a mai spus că modificarea legilor justiției s-a făcut constituțional, prin procedura cea mai democratică posibilă, prin dezbatere prealabilă. "Cred că peste 90% din ceea ce se regăsește în aceste trei legi sunt propunerile venite din partea asociațiilor magistraților. E foarte important de știut. Eu în fiecare zi aflam că au mai venit propuneri din partea asociațiilor de magistrați, că veneau emailuri, că veneau și le susțineau", a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă a discutat cu premierul privind posibilitatea unei prorogări a intrării în vigoare a modificărilor legilor justiției, Dragnea a spus că exclude această variantă.

"Nu s-a discutat absolut deloc, exclud această variantă. Ce motiv ar avea un Guvern să proroge astfel de legi? Nu, categoric. Premierul a votat legile, a fost cu mine în bancă când a votat", a adăugat Liviu Dragnea.

Într-o scrisoare dată publicității în 21 decembrie, Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au făcut apel la "toate părțile implicate" în procesul de reformă a justiției "să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției".

Comentează știrea

nae
30 decembrie 2017
dreptul sau stangul

avem dreptul de-al pupa pe donald duck drept sub coada,avem dreptul de-a cumpara tot fierul vechi care le prisoseste la pret de arme noi,avem dreptul de-a fi sinucisi cand orice trupet american are timp sa na omoare,avem toate drepturile,sper sa vad ziua in care vor venii stangile

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4318 secunde