Mai multe ştiri online:
Proiect în Parlament

Liberalii propun detenție pe viață pentru cei care ucid polițiști aflați în misiune

Ştire online publicată Marţi, 11 Iunie 2019. Autor: Carmen MOCANU
Deputatul PNL Florin Roman a depus, ieri, la Parlament un proiect de lege prin care propune modificarea Codului Penal, astfel încât cei care ucid polițiști sau jandarmi aflați în misiune să fie condamnați cu închisoare pe viață.
„Ca deputat PNL, am depus un proiect de lege, în procedură de urgență, prin care propun ca cei care ucid polițiști aflați în misiune să știe că vor primi drept pedeapsă detenția pe viață. Prin această propunere legislativă se dorește reducerea fenomenului infracțional, cu precădere infracțiunii de ultraj împotriva polițiștilor și jandarmilor aflați în misiune, care, astfel, se vor simți mai mult în siguranță pentru a-și duce la îndeplinire misiunile de luptă împotriva persoanelor care încalcă sau au încălcat legea și trebuie deferiți justiției“, a anunțat Florin Roman.


El a mai explicat că proiectul de lege completează art. 257, referitor la ultraj, din Codul penal, cu alineatul 5, potrivit căruia „uciderea unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa detențiunii pe viață“.


Potrivit acestuia, societatea românească asistă la exacerbarea fenomenului infracțional reprezentat atât de incidente de mai mică amploare, cât mai ales de recrudescența violențelor greu de imaginat și, mai grav, urmate de final tragic.


„Ce este și mai grav este faptul că reprezentanți ai forțelor statului chemați să păstreze ordinea și siguranța cetățenilor nu numai că sunt tratați cu o lipsă de respect și fără nicio teamă de rigorile legii, ci devin victime ale infractorilor, uneori chiar plătind cu viața atunci când acționează tocmai pentru apărarea valorilor umane și morale. Societatea românească nu aprobă astfel de comportamente infracționale și se manifestă în sensul în care oamenii legii, polițiștii sau jandarmii, să poată să-și exercite meseria în mod corespunzător. Trebuie stopată această stare de fapt negativă. Infractorii deosebit de periculoși, care ar intenționa să ucidă un polițist sau un jandarm aflat în 'exercitarea atribuțiilor de serviciu" trebuie sa fie conștienți că, o astfel de faptă reprobabilă, va fi pedepsită cu detențiune pe viață“, explică parlamentarul în expunerea de motive a proiectului.
Florin Roman atrage atenția asupra mai multor cazuri de polițiști uciși sau răniți în misiune, dar și a defectuoasei înzestrări cu armament a acestora.


„Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual consideră că unele dintre circumstanțele principale care favorizează producerea acestor drame le reprezintă subfinanțarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost și de 25%), dar și dotarea logistică precară a polițiștilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenție și acțiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecție individuală și armament adecvate caracterului și gradului de periculozitate al acțiunii în care sunt implicați. Nu putem asista nepăsători la această stare de fapt și trebuie sa acționăm, pe plan legislativ, în sensul înăspririi pedepselor privind pe cei condamnați pentru uciderea polițiștilor sau jandarmilor aflați în misiune. Trebuie, totodată, să menționăm că dezaprobăm și excesele de care dau dovadă unii reprezentanți ai forțelor de ordine, care, în timpul unor misiuni, își depășesc atribuțiunile de serviciu conferite de cadrul legal și, uneori, în timpul unor manifestații publice, pun în pericol viața și integritatea corporală a unor manifestanți pașnici“, mai susține în expunerea de motive deputatul liberal Florin Roman. 
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7359 secunde