Legea referendumului ar putea fi modificată. Iată cum

100
Legea referendumului ar putea fi modificată. Iată cum - referendum-1490189627.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți deputați PSD au inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, motivând că este nevoie de o asemenea reglementare, pentru punerea în acord a legii cu deciziile CCR.


Inițiatori propunerii legislative sunt deputații PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu și Iulian Iacomi.
În propunerea de lege se prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesară revizuirea Constituției, probleme fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor.


Totodată, se prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ține de competența exclusivă a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei.


O altă prevedere vizează faptul că referendumul pentru demiterea președintelui României este obligatoriu și se stabilește prin hotărârea Parlamentului, în condițiile prevăzute la art. 95 din Constituție, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.


Propunerea legislativă stipulează și că președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național, iar rezultatul acestuia este consultativ.


De asemenea, în propunerea de lege se stipulează că în cadrul referendumului populația poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum și cu privire la o problemă de interes național și o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.


Proiectul este supus dezbaterii publice și urmează a fi depus la Senat, ca primă Cameră sesizată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9682 secunde