Decizie a șefului statului

Legea care vizează modificările la statutul magistraților, trimisă Parlamentului spre reexaminare

372
Legea care vizează modificările la statutul magistraților, trimisă Parlamentului spre reexaminare - iohannis44-1530891834.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ care modifică și completează Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.


El arată în cererea de reexaminare transmisă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, că această lege vizează intervenții legislative de substanță asupra unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementează activitatea autorității judecătorești.


Șeful statului precizează că CCR a constatat neconstituționalitatea unui număr de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 și a unui număr important de dispoziții și sintagme aflate în strânsă legătură cu acestea.


"Cu toate acestea, o serie de dispoziții din legea transmisă la promulgare ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind, prin ele însele, neclare și contradictorii, aspect cu consecințe grave asupra exigențelor calității legii, impuse de Legea fundamentală, de natură să genereze un puternic impact negativ asupra bunei funcționări a sistemului judiciar. De asemenea, prin conținutul lor normativ, unele dintre reglementări sunt lipsite de coerență și previzibilitate întrucât nu sunt corelate nici cu alte dispoziții ale legilor ce compun pachetul legislativ în materie de reformă în justiție (Legea de modificare și completare a Legii nr. 304/2004, respectiv Legea de modificare și completare a Legii nr. 317/2004), putând afecta exigențele constituționale în materie de independență și bună funcționare a sistemului judiciar", menționează Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.


În acest context, el subliniază că, deși a atribuit valoare de principiu unor prevederi legale, legiuitorul operează ulterior modificări de substanță cu privire la statutul judecătorilor și procurorilor, care însă contravin principiului statuat prin același act normativ. Șeful statului spune că legea consacră o normă căreia i-a fost atribuită de către Curtea Constituțională valoare de principiu în toată reglementarea sistemului judiciar, respectiv separarea carierei judecătorilor de aceea a procurorilor, pentru ca, prin modificările legislative realizate cu privire la statutul judecătorilor și procurorilor, în cuprinsul legii, acest principiu să fie ignorat și chiar încălcălcat.


Președintele Iohannis consideră că prin modificările adoptate în privința criteriilor de promovare a examenului de capacitate ori de promovare la instanțele superioare și îndeosebi la Înalta Curte de Casație și Justiție se relativizează standardele profesionale, se introduc criterii subiective exclusive ori determinante în evaluarea magistraților, cu efect asupra calității actului de justiție la cel mai înalt nivel, în condițiile în care gradul de exigența profesională trebuie să fie direct proporțional cu ierarhia instanțelor de judecată în sistemul judiciar român.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7741 secunde