€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Klaus Iohannis: Opinia Comisiei de la Veneția, un semnal îngrijorător pentru Justiție

Ştire online publicată Luni, 16 Iulie 2018. Autor: Carmen MOCANU
Președintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției și solicită Parlamentului să nu ignore aceste recomandări.


„Prin documentul făcut public, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi. Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeași valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială.


În plus, Klaus Iohannis subliniază că, în vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.


În acest context, șeful statului a solicitat Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european. Totodată, șeful statului precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.


Comisia de la Veneția, care este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional, a publicat, zilele trecute, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiției din România, legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, asupra cărora atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9058 secunde