Klaus Iohannis: Numărul militarilor americani din România va crește semnificativ

317
Klaus Iohannis: Numărul militarilor americani din România va crește semnificativ - klausiohannis3-1524156895.jpg
Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că în perioada următoare sunt trei linii de acțiune esențiale pe care România le susține, în condițiile unui context de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre marcat de impredictibilitate, menționând că țara noastră încurajează creșterea prezenței militarilor și echipamentului militar american în România.


"În viziunea României (...) există trei linii de acțiune esențiale care trebuie avute în vedere în perioada imediat următoare. În primul rând, este necesară întărirea solidarității în interiorul NATO, inclusiv prin consolidarea relației transatlantice. În NATO, relația transatlantică este garanția funcționării optime a Alianței și a apărării colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington. De aceea (...) România încurajează activitățile desfășurate de militarii americani pe teritoriul nostru, în cadru aliat sau bilateral, și creșterea prezenței militarilor și echipamentului militar american în România", a spus președintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la seminarul "Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est - o abordare de la București". 


Președintele Klaus Iohannis a precizat că cea de-a treia linie majoră de acțiune este asigurarea unității, coerenței și consolidării măsurilor aliate pe Flancul Estic, în cadrul posturii de descurajare și apărare a NATO, punctând că în acest sens creșterea mobilității forțelor și asigurarea forțelor de întărire sunt esențiale pentru sporirea eficienței aliate.


El a spus că procesul de implementare a prezenței înaintate (Forward Presence) a NATO în România și în regiunea Mării Negre este în desfășurare, dar că aceasta nu și-a atins potențialul. 


Șeful statului a menționat că este nevoie de un Flanc Estic mai bine apărat, inclusiv printr-o prezență înaintată unitară, bazată pe o abordare integrată de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.886 secunde