Mai multe ştiri online:

Klaus Iohannis atacă din nou la CCR modificarea Codului Rutier

Ştire online publicată Miercuri, 12 Iunie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Codului Rutier. Motivul: parlamentarii au modificat legislația dincolo de recomandările CCR.


Este pentru a doua oară când șeful statului atacă la CCR Codul Rutier. De această dată, motivul este acela că parlamentarii au adoptat „o serie de reglementări care sunt contrare și excedează limitelor” deciziei Curții Constituționale.


Șeful statului a sesizat prima dată Curtea Constituțională, în 27 iulie 2018, privind legea pentru modificarea unui articol din OUG privind circulația pe drumurile publice. În 6 noiembrie, CCR a declarat modificarea neconstituțională, iar legea s-a întors la Parlament.


Sesizarea inițială a lui Klaus Iohannis se referea la prevederea din lege referitoare la instalarea aparatelor radar doar pe mașinile inscripționate și la presemnalizarea radarelor.


„Din formularea celor două texte nu se înțelege cu claritate dacă poziționarea vizibilă se referă la autovehicule, la înscrisurile sau la însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. În egală măsură, nu este clar dacă vizibilitatea trebuie raportată în vreun fel la distanțele de 500 și 1000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor radar în localități, respectiv la distanțe între 2000 și 4000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor în afara localităților, prevăzute pentru presemnalizarea prezenței dispozitivelor radar instalate pe autovehicule sau pe suporții amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol”, arăta șeful statului. În opinia sa, modificările puteau fi interpretate astfel încât să genereze „impredictibilitate în aplicare”.


În noua sesizare depuse la Curte, șeful statului arată că că „Parlamentul a eliminat unele texte și a operat modificări la alte alineate, chiar dacă în forma inițială acestea fuseseră declarate constituționale și, prin urmare, ar fi trebuit să rămână în forma inițială.
Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.72 secunde