Klaus Iohannis a stabilit temele referendumului. Care sunt acestea

322
Klaus Iohannis a stabilit temele referendumului. Care sunt acestea - sefulstatului-1554413803.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, în cadrul unei declarații publice, că a transmis Parlamentului temele care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului din 26 mai. 


"Am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, cea de-a doua - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnării lor și totodată dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar", a spus șeful statului în cadrul declarației publice. 


Printre altele, el a făcut referire și la reacția unora dintre români și a  subliniat că "românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publici". În plus, președintele României a apreciat că interzicerea amnistiei și grațierii în cazul infracțiunilor pentru corupție este calea cea mai bună. 
Totodată, șeful statului a susținut că ceea ce se întâmplă în actuala guvernare este fără precedent și că de mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiției, purtat cu ordonanțe de urgență. 
"Acest asalt al pesediștilor a presupus întotdeauna evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului prielnic pentru a acționa, pervertind astfel și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească, trebuie să îl regândim. Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesați și-au mai dat o ordonanță de urgență și trăiește cu teamă fiecare zi în care este anunțată ședința de guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaște. Întrucât ordonanțele își produc de îndată efectele, iar în materie penală chiar cu efect pentru trecut și pot fi atacate direct la Curtea Constituțională numai de către Avocatul Poporului, este momentul ca cetățenii să decidă dacă nu cumva este necesar ca și alte autorități constituționale să aibă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională pentru a stopa efectele ordonanțelor neconstituționale. Personal, sunt convins că dacă CSM sau Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi avut posibilitatea să conteste ordonanțele la Curtea Constituțională, nu am fi ajuns în situația în care suntem acum!", a mai spus Iohannis. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.383 secunde