Klaus Iohannis a promulgat legea prin care i se reduc atribuțiile în privința numirii procurorilor

158
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care i se reduc atribuțiile în privința numirii procurorilor - iohannis1-1539343334.jpg
Klaus Iohannis a promulgat vineri Statutul magistraților. Este vorba de ultima dintre cele trei legi ale justiției modificate de Parlament. Unul dintre principalele amendamente aduse actului normativ reduce atribuțiile șefului statului în domeniul numirii șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT, scrie digi24.ro


Președintele, care și-a epuizat căile de atac, a fost nevoit să promulge Legea privind Statutul magistraților. A anunțat promulgarea Legii 303 printr-un comunicat în care își exprimă nemulțumirile pe care le are față de această lege. Președintele României solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

Guvernul, la rândul său, a anunțat că se reunește luni într-o ședință pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe tema legilor justiției. Ministrul Tudorel Toader a spus că va ține cont de o parte dintre observațiile Comisiei de la Veneția, așa că modificările se vor regăsi într-o ordonanță de urgență.

Iată comunicatul Administrației Prezidențiale:

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Președintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective - exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5314 secunde