Iohannis promulgă azi, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș

205
Iohannis promulgă azi, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș - iohannis31024x576-1543482319.jpg
Klaus Iohannis va promulga, joi, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iași-Târgu, în prezența reprezentanților celor două asociații civice ieșene care militează pentru autostradă și a parlamentarilor care au inițiat proiectul.


Ceremonia este programată la ora 17.00.


"Președintele Iohannis ne-a invitat să fim de față când va semna legea pentru autostrada Iași-Târgu Mureș A8. Va fi o scurtă ceremonie, la care au fost invitate asociațiile care militează pentru autostrăzi în Moldova, dar și politicieni care au inițiat și susținut legea. Este o formă de recunoaștere a activității noastre din ultimii doi ani. Nu ne oprim aici, vom monitoriza legea bugetului pe anul viitor, care ar trebui să conțină alocările bugetare pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru toate cele trei segmente ale A8", a declarat Dan Radu, reprezentant al Asociației "Moldova vrea Autostradă".


La rândul său, deputatul PNL Marius Bodea, secretar al comisiei de transporturi și infrastructură, consideră că "faptul că președintele Klaus Iohannis organizează acest eveniment arată că problema izolării Moldovei a devenit o problemă națională".


"Ca inițiator, la rândul meu, al acestei legi, cunosc foarte bine ce reprezintă această investiție. Pur și simplu scoate din izolare peste patru milioane de locuitori ai regiunii, redă speranța unei vieți decente, ajută întreaga pătură antreprenorială de aici și oprește hemoragia de forță de muncă care a atins cote absolut alarmante în Moldova. După promulgarea legii, guvernul este cel care trebuie să treacă la fapte. Vom fi atenți la fondurile care se vor aloca. Decizia politică a fost luată, nu mai merge cu jumătăți de măsură și cu declarații pompoase din partea guvernanților", a afirmat liberalul Marius Bodea.




Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iași – Târgu Mureș, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaților. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.


Proiectul de lege a fost inițiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepția ALDE. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiții. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.


Inițiatorii legii critică întârzierile Guvernului, care își propunea ca abia în 2021 să înceapă realizarea studiilor de fezabilitate pentru această autostradă.


Președintele Klaus Iohannis a avut, la sfârșitul lunii trecute, o întâlnire cu o delegație a asociațiilor "Moldova Vrea Autostradă", "Împreună pentru A8″ și "Pro Infrastructura". El spunea atunci că, în pofida susținerii Comisiei Europene și a disponibilității fondurilor europene, nu există voință la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni.


Reprezentanții celor trei asociații i-au înmânat atunci președintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acțiunilor societății civile, corespondența cu autoritățile responsabile, dar și aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic și social.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3501 secunde