Iohannis a promulgat legea care prevede revenirea la votul pe listă de partid

144
Iohannis a promulgat legea care prevede revenirea la votul pe listă de partid - klausiohannis-1437412785.jpg
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, potrivit Administrației Prezidențiale.


Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori și un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputați, cărora li se adaugă cei 18 deputați ai minorităților, 134 de senatori și doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori și 4 deputați, menținându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate), informează Realitatea.net..

La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleși 412 deputați și 176 de senatori, însă aceștia au fost aleși în baza votului uninominal prin compensare, introdus în 2008, sistem care prevede că intră direct în Parlament candidatul care a câștigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu, la care se adaugă un sistem de redistribuire a mandatelor, în funcție de procentele obținute de partide la nivel național.

Prin intrarea în vigoare a legii promulgate de Klaus Iohannis, se revine practic la sistemul electoral practicat până în 2008. Parlamentul a modificat și legea alegerilor locale, astfel încât, în 2016, președinții de consilii județene nu vor mai fi aleși nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorității consilierilor, iar primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.

Președintele a mai promulgat, luni, și legea privind organizarea Autorității Electorale Permanente.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4663 secunde