Integrarea romilor la lumina becului

413
Vorbim, în secolul XXI, despre tehnologie de ultimă oră, despre I-Pod- uri, legitimare prin amprenta de retină și videoconferințe. Asta este dimensiunea sub care își duc viața de zi cu zi oamenii din multinaționale, regii asfaltului și lorzii petrolului, dar și oamenii politici, aceia care fac din gafele de la nivelul relațiilor internaționale adevărate ceremonii ale discriminării.

În același secol XXI, există oameni care trăiesc fără lumină electrică. Nu sunt departe de lumea civilizată, nu trăiesc izolați și nici desprinși total de lume. Mai mult decât atât, unii dintre aceștia au ales calea "străinătății", a meleagurilor pastelor Carbonara sau au preferat pământurile căpșunelor din Spania, în timp ce, în unele dintre cazuri, au optat pentru cerșetoria anglosaxonă. Sunt cei aproximativ 500 de romi din localitatea constănțeană Cuza Vodă, care au plecat la muncă, majoritatea în Italia.

300 de romi au plecat în Italia
Ei refuză, conform declarațiilor primarului Eugen Dumitru, să se întoarcă în țară. În ciuda contextului deosebit de tensionat din Italia, romii din comuna Cuza Vodă nici nu și-au anunțat intenția reîntoarcerii în țară, nici nu au fost deportați până acum. Au ales să rămână, și asta cu toate că sunt supuși zilnic ostilităților și abuzurilor fizice și de natură verbală. Au ales să rămână la statutul de intruși, agresați într-o lume care nu a fost și care nu este a lor. Discriminați acolo și, în egală măsură, aici. Vinovați de acte de violență, dar, în același timp, victime ale sentimentelor profund antirasiste ale italienilor, accentuate îndeosebi ulterior evenimentului al cărui protagonist a fost un concetățean de aceeași etnie.
Pe fondul acestui val de discriminare paroxistică și al celui de manifestații antirasiste, aspecte existente atât în străinătate, cât și în țară, primarul din Cuza Vodă a propus, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Romi, derularea unui program care îi are în vedere pe etnicii romi.
Programul este, în esență, lăudabil. Numai că ideea centrală nu este, așa cum s-ar putea crede, vreun demers de integrare socială a acestora, de alfabetizare, sau vreo tentativă de civilizare.
În lumea în care nimic nu mai pare imposibil, de la tehnică și până la cele mai revoluționare operații de întinerire, romii din Cuza Vodă vor avea șansa de a beneficia de… lumină. Nu este vorba de o lumină spirituală, ci de aceea electrică la care, oricât de incredibil ar putea să pară, 40 de familii din localitatea aflată la doar 40 de km de Constanța nu au avut până de curând acces.
"La ultima ședință a Consiliului Județean s-au alocat fonduri în valoare de 90.000 lei pentru susținerea acestui proiect intitulat «Dreptul la lumină»", a declarat gospodarul șef din Cuza Vodă. "În prezent, instalația electrică și racordul interior au fost realizate la 20 de case, lucrările la restul de 20 urmând să fie finalizate până la data de 15 decembrie", a ținut să menționeze primarul Dumitru. De asemenea, o parte dintre banii prevăzuți pentru realizarea acestui proiect au fost alocați de la bugetul local, fiind vorba, mai exact, de suma de 12.000 lei.

Etnici pașnici
În Cuza Vodă trăiesc nu mai puțin de 2800 de romi, ceea ce înseamnă în jur de 65% din populația comunei. Potrivit declarațiilor primarului comunei, aceștia nu au provocat, în ultimul timp, acte de violență majoră sau evenimente neplăcute. Cei care muncesc în Italia au început să trimită bani acasă, astfel încât unii dintre romi și-au cumpărat terenuri pentru construcția de case. Ceilalți, însă, depun de zor dosare pentru ajutorul social și pentru ajutorul de încălzire. Așteaptă dreptul la lumină în plină integrare europeană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8417 secunde