Inițiativa PNL prin care condamnaților definitiv le este interzis să candideze la Parlament a fost respinsă de plenul Senatului

217
2
Inițiativa PNL prin care condamnaților definitiv le este interzis să candideze la Parlament a fost respinsă de plenul Senatului - senat-1510587853.jpg
Plenul Senatului a respins luni cu majoritate de voturi initiativa legislativa depusa in luna mai de senatoarea PNL Alina Gorghiu care prevede interdictia de a candida pentru Camera Deputatilor sau Senat a persoanelor care au suferit condamnari penale definitive, scrie News.ro.

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute de art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi ales si persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnari penale definitive", se arata in initiativa legislativa depusa de catre Alina Gorghiu si semnata de mai multi senatori si deputati PNL.

Respingerea initiativei vine la scurt timp dupa ce comisia juridica a Senatului a respins un proiect similar, depus tot de fosta sefa a liberalilor, si care prevede ca persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la functia de presedinte al Romaniei.

Expunerea de motive a celor doua initiative este identica.

Un prim argument al senatoarei PNL in favoarea demersului legislativ este decizia Curtii Constitutionale care interzice persoanelor condamnate penal sa detina calitatea de membri ai Guvernului.

"Tara noastra este unul din putinele state din Europa in care legislatia nu cuprinde o restrictie clara in acest sens. De altfel, nu numai tari de pe continentul european au restrictii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de functie publica in urma unei condamnari definitive, ci si state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale este evidenta, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat", mai arata Gorghiu in expunerea de motive a initiativei legislative.

In ambele cazuri, Senatul este prima camera sesizata, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Comentează știrea

Sindbad
13 noiembrie 2017
Desființare Cod Penal

Florin Iordache:,,Săptămâna viitoare ridicăm și pragul la 50 de mil de euro, deturnarea de fonduri o asimilăm cu oportunitatea iar, cu grupul infractional organizat , il redefinim... începănd de la 100 de persoane! Altă întrebare? Mulțumită prostimea? Borfașii? OK acum?

costu
14 noiembrie 2017
operator pc

-oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani. Trimite un e-mail cu textul"info"la pacurarucostica1963@gmail com

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8835 secunde