Guvernul a aprobat condițiile de acordare a sporului de muncă pentru familia ocupațională Justiție

224
Guvernul a aprobat condițiile  de acordare a sporului de muncă  pentru familia ocupațională Justiție - guvernuldancila-1521132737.jpg
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a anunțat, ieri, că Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, regulamentul-cadru privind mărimea concretă a sporului de muncă și a condițiilor de acordare pentru familia ocupațională Justiție și pentru Curtea Constituțională.

"Noul cadru legal aflat în vigoare impune actualizarea și înlocuirea dispozițiilor interne cu o hotărâre de guvern pentru aprobarea principalelor condiții de acordare a sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase personalului din sistemul Justiției. Cuantumul acestui spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se stabilește prin ordin sau prin decizie a ordonatorului de credite în urma identificării unor factori care sunt avuți în vedere la încadrarea locurilor de muncă în respectivele condiții, fie ele vătămătoare sau periculoase", a declarat Barbu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat mecanismul de acordare a sporurilor.

"De la 10,1% până la 15% din salariul de bază pentru acel personal care desfășoară activitatea sub influența a patru factori de risc, sunt patru din șase în regulamentul-cadru, care este anexă la această hotărâre de guvern. Spor de la 5,1% până la 10% din salariul de bază pentru personalul care desfășoară activitatea sub influența a trei factori de risc și spor de până la 5% din salariul de bază pentru personalul care-și desfășoară activitatea sub influența a doi factori de risc. Actul normativ nu presupune un impact financiar suplimentar, sporurile erau prevăzute în bugetul ordonatorilor principali de credite din această categorie", a precizat Nelu Barbu.

Într-un comunicat al Ministerului Justiției remis, ieri, se arată că locurile de muncă pentru care se acordă sporul pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase sunt stabilite, potrivit legii, în baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

"Sporul pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase se acordă în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere cel puțin unul dintre următoarele criterii: risc de îmbolnăvire, solicitare nervoasă, risc de accidentare și indici de morbiditate", precizează sursa citată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0838 secunde