Galerie foto. Cea mai neagră zi din istoria tătarilor, comemorată de UDTTMR, la Constanța

399

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, sâmbătă, în premieră, un marș comemorativ, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944.

Având în vedere situația politică actuală din Crimeea, patria mamă a tătarilor, participanții la marș și-au manifestat cu acest prilej și susținerea față de frații lor de acolo, condamnând totodată anexarea ilegală a peninsulei de către Federația Rusă, din martie anul trecut.

La marșul organizat de UDTTMR, au participat aproximativ 2.000 de membri ai comunității tătare din județele Constanța și Tulcea. Marșul a urmat traseul Gara Constanța - Bd. Ferdinand - Bd. Tomis - Prefectura Constanța. Pe parcurs, s-au făcut două opriri, la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și la Consulatul General al Federației Ruse la Constanța. La Consulatul General al Republicii Turcia, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, și Muftiul Iusuf Muurat, însoțiți de tineri care au purtat steagurile României, cel al tătarilor, al Turciei și al Uniunii Europene, au depus o scrisoare prin care UDTTMR mulțumește statului turc pentru sprijinul acordat și poporului turc pentru prietenia manifestată. În schimb, la Consulatul Rusiei la Constanța, delegația a depus o scrisoare de protest față de situația prin care trec în prezent tătarii din Crimeea, condamnând, la unison cu autoritățile române și cu liderii occidentali, anexarea forțată a Crimeei.

Marșul s-a încheiat pe platoul din fața Prefecturii Constanța, acolo unde președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a adresat un mesaj, iar Muftiul Iusuf Muurat a oficiat un scurt ceremonial religios în memoria victimelor tragicelor evenimente din 18 mai 1944. Tot la Prefectura Constanța, organizatorii au depus o scrisoare de mulțumire adresată Guvernului României și poporului român pentru drepturile de care se bucură tătarii din România.

"Mulțumim autorităților locale pentru că ne-au autorizat manifestarea de astăzi, jandarmilor, Poliției Rutiere și tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut pentru o cât mai bună desfășurare a evenimentului", a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, la finalul manifestării.

Pe 18 mai 1944, peste 400.000 de persoane, printre care bătrâni, mame și copii, au fost urcate cu forța în trenuri și trimise în Siberia. Doar jumătate au supraviețuit drumului. Genocidul a continuat și în închisorile din Rusia. Unii au reușit să se salveze și, pentru că nu aveau unde să se întoarcă, au venit în Dobrogea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3852 secunde