Funcționarii publici vor fi obligați să fie apolitici

424
Toate persoanele numite într-o funcție publică vor fi obligate să nu facă parte dintr-un partid politic, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), citat de Mediafax.
Proiectul legislativ prevede modificări la Legea nr. 188/1999, privind Statutul Funcționarilor Publici. Propunerile de modificare au la bază problemele identificate de ANFP ca urmare a consultărilor publice organizate cu sindicatele și structurile asociative, a acțiunilor de control desfășurate, precum și a dezbaterilor din cadrul seminariilor regionale organizate cu reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice, arată ANFP, într-un comunicat preluat de Mediafax.
Totodată, ca un element de noutate, este prevăzută propunerea de modificare a Statutului funcționarilor publici prin stabilirea datei de 19 iunie drept ziua funcționarului public, declarată zi nelucrătoare pentru aceștia.
Proiectul mai prevede modificări care vizează delimitarea categoriei funcționarilor publici de personalul contractual prin definirea clară a sintagmei prerogativă de putere publică, aplicarea regulilor privind mobilitatea tuturor categoriilor de funcționari publici, inclusiv categoriei înalților funcționari publici, protecția juridică a funcționarului public în ceea ce privește răspunderea civilă/penală.
Alte modificări vizează simplificarea procedurilor de ocupare a funcțiilor publice, descentralizarea competenței de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP și întărirea rolului formării profesionale în administrația publică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3199 secunde