Fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, condamnat în dosarul "Siutghiol"

437
Fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, condamnat în dosarul

Articole de la același autor

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul referitor la achiziția elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol. Decizia instanței nu este definitivă.


Magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat la patru ani de închisoare, cu executare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, plus interzicerea unor drepturi pentru o durată de cinci ani, pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, în prezent deținut în Penitenciarul Poarta Albă.


De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și Consiliului Județean Constanța și îl obligă pe Nicușor Constantinescu la plata sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile, și a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia, până la concurența sumei reținută drept prejudiciu.


De asemenea, Nicușor Constantinescu trebuie să mai achite și suma de 16.000 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în anul 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind achiziționarea elicopterului care s-a prăbușit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia, provocând moartea a patru persoane.


Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, Nicușor Constantinescu ar fi atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect "Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" și "Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor", prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv.


Prejudiciu de peste un milion de lei
Ulterior, Nicușor Constantinescu a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul.


"Prin această acțiune, inculpatul Nicușor Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 5 iulie 2013 – 30 octombrie 2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului", se menționa în rechizitoriu.


XXX
Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4668 secunde