Facebook desființează conturi false care lăudau PSD

305
​Facebook spune că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD, a spus șeful pentru Cyberseccurity al companiei, Nathaniel Gleicher. "Ei au împărtășit, de asemenea, conținut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri", au spus cei de la Facebook. 


"Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD", a spus într-un interviu telefonic Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.


"Au făcut tot ce au putut pentru a-și ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD", a mai spus oficialul companiei.


El a adăugat că aceste conturi eliminate aveau 1.500 de urmăritori (followers) și bugetul de publicitate a fost mic, 650 de dolari. Primele reclame au fost postate de în 2013, ultimele, în 2019.


Facebook, până la a decide ce elimină, face o investigație folosindu-se de sisteme automate ce detectează comportament dubios și apoi se ajută de parteneri din societatea civilă, diverse organizații și investigatori independenți. 


Dat fiind că încercările de manipulare apar tot mai des, l-am întrebat pe oficialul Facebook dacă vor reprezenta o prioritate și alegerile prezidențiale din România, de la final de an. Răspunsul a fost afirmativ, el adăugând că vor fi adăugate noi unelte legate de publicitatea politică și de sursele acesteia.


Ce spune Facebook, pe larg


Am eliminat și 31 de Pagini, Grupuri și conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei rețele care a funcționat în România și a folosit o combinație de conturi false și câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce anume făceau. 


Administratorii de Pagini și deținătorii de cont au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtășit, de asemenea, conținut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.


• Prezența pe Facebook și Instagram: 4 pagini, 26 conturi Facebook și un grup.
• Urmăritori: Aproximativ 1.550 de conturi Facebook au urmărit una sau mai multe dintre aceste Pagini.
• Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunțurile de pe Facebook plătite în USD, EUR și LEI. Prima reclamă a fost difuzată în decembrie 2013, iar cea mai recentă reclamă a fost în februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a conținutului organic provenit din aceste conturi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6996 secunde