Klaus Iohannis, avertisment către Guvern:

"Există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă"

197
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, context în care a atenționat Executivul că efectele legislației salarizării bugetarilor arată că legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității și a solicitat prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor. 


"Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele trei luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, consultat de Agerpres. 


Șeful statului a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. 


"Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților", se menționează în comunicat. 


Președintele Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. 


"Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018", se mai precizează în comunicat. 


În acest sens, președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3757 secunde