Euro-parlamentarele nu țin de cald

312
Europeană sau nu, iarna ridică probleme locuitorilor din comunele constănțene. Aceștia sunt preocupați într-o mai mare măsură de grijile lor imediate, de necazurile cauzate de seceta acestei veri și mai puțin de ce se întâmplă dincolo
de capătul uliței din localitate.

Nimic despre alegerile pentru Parlamentul European, nimic despre referendumul organizat pentru votul uninominal. Prioritatea este, în ceea ce îi privește, ajutorul pentru încălzire. Numărul dosarelor depuse în acest scop ajunge la câteva sute, nu însă cu mult mai multe decât cele înregistrate anul trecut. Nici campania electo-rală nu s-a prea făcut simțită în sate și comune, singurele acțiuni fiind caravanele a vreo două partide.

În Topraisar oamenii vor vota din inerție
Numai în Topraisar au fost depuse la Direcția de Muncă nu mai puțin de 736 de dosare, banii alocați la finalul săptămânii trecute fiind suficienți pentru 650 dintre acestea, restul urmând să sosească, conform declarațiilor primarului Gheorghe Stelian (PSD), "cât de curând". Despre o eventuală acțiune de împărțire de cadouri către copii, cu ocazia Crăciunului, primarul comunei a declarat că un astfel de demers va fi organizat numai ulterior ședinței de consiliu local care va fi susținută în decembrie, ținând cont și de resursele existente la bugetul local.
În ceea ce privește europarlamentarele, în comuna Topraisar vor fi organizate cinci secții de votare: două în Topraisar și trei în Biruința, Potârnichea și Movilița, sediile secțiilor fiind reprezentate de cinci unități de învățământ. Dacă refe-ritor la stadiul pregătirilor pentru alegeri edilul nu a semnalat existența unor probleme, nu același lucru se poate spune despre nivelul de informare al oamenilor. Aceștia cunosc prea puțin despre ce presupun exact aceste alegeri, iar ceea ce știu, știu numai prin intermediul mass-media. "Cred că oamenii din comună vor veni la vot, ei sunt dornici să iasă din casă, să facă gesturi care pentru ei sunt un pic ieșite din comun", a menționat primarul. Rămâne de văzut în ce măsură electoratul din Topraisar va decide în cunoștință de cauză sau poate, ca de atâtea alte ori în lumea satului, numai în virtutea inerției.

Primarul din Tortomanu poartă pică prefecturii
Primarul comunei Tortomanu, Gheorghe Panait (PSD), a declarat că, în localitatea sa, nu se vor înregistra probleme legate de organizarea alegerilor. Referitor la acest aspect el a ținut să menționeze: "Nu apreciez deloc ședințele organizate de Prefectura Constanța și nici acțiunile prefectului Culețu și ale subprefectului Claudiu Palaz. Nu au ce să mă învețe. La ultima ședință de la prefectură
ne-au spus doar baliverne. Eu am experiență în ceea ce privește alegerile și mă îndoiesc categoric că vor fi semnalate nereguli". Despre secția de votare din comună, primarul Panait a specificat că locația acesteia a fost stabilită, fiind vorba, mai exact, de sediul fostului CAP. "În clădirea CAP-ului vor avea loc, în sala mare, europarlamentarele, iar în sala mică referendumul", a afirmat Panait.
Cât privește ajutorul pentru încălzire, numărul dosarelor depuse se ridică la 300, banii alocați aflându-se pentru moment la trezoreria din Medgidia, acolo de unde vor fi distribuiți oamenilor abia ulterior ședinței de consiliu local.

În Ciobanu, oamenii știu doar de frig, nu de Parlamentul European
O situație deosebită se înregistrează în comuna Ciobanu, localitate în care dosarele depuse pentru ajutorul de încălzire ajung la numărul de 900. Potrivit afirmațiilor edilului Ion Tănase (PD), perioada de timp pentru care oamenii vor beneficia de ajutor este de cinci, șase luni, mai exact din octombrie până în martie, în funcție și de data la care au fost depuse dosarele la Direcția de Muncă. Europarlamentarele și uninominalul nu sunt tocmai ceea ce am putea numi prima grijă a locuitorilor comunei. Pentru ei, încălzirea în sezonul rece, dar și faptul că, în satul Miorița, încă se confruntă cu lipsa unui sistem de alimentare cu apă, reprezintă principalele probleme ale prezentului. Nu integrarea în Uniunea Europeană și nici reprezentanții români în Parlamentul European. Sunt departe de evenimentele care nu sunt strict legate de viața lor, de necazurile și neajunsurile vieții la țară.

Campanie electorală modestă la Gârliciu
În Gârliciu localnicii sunt, așa cum spune viceprimarul Nelu Miu, ceva mai informați. Reprezentanții administrației publice locale au stat de vorbă cu oamenii despre ceea ce înseamnă concret eveni-mentul care va fi susținut pe data de 25 noiembrie. Ei se informează, de asemenea, și prin intermediul presei.
Ca și în alte localități constănțene, activitatea de campanie în Gârliciu este modestă, remarcându-se doar acțiunile a două partide. În rest, tăcerea și liniștea par să domine perioada de dinainte de referendum și de alegerile pentru PE. O singură secție de votare va anima viața locuitorilor, locația acesteia fiind stabilită în sediul Centrului Cultural Dunărea Veche.
Despre cei care au solicitat acordarea ajutorului pentru încălzire, viceprimarul comunei a declarat că numărul dosarelor se ridică la 400, locuitorii aflându-se deja în posesia banilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1662 secunde