Eugen Tomac: Tinerii maghiari rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR

286
Eugen Tomac: Tinerii maghiari rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR - eugentomac-1557164815.jpg
Președintele PMP, Eugen Tomac, a susținut luni că, în vederea păstrării actualei majorități parlamentare, ar putea exista "un troc" între președintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, și premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și Bacalaureat pentru elevii maghiari.


"Proiectul anunțat de doi deputați UDMR privind eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și Bac pentru elevii maghiari este o enormitate legislativă, care este de natură să amplifice tensiunile etnice la nivelul societății românești. Este important ca toți românii, indiferent de etnia căreia îi aparțin, să știe să vorbească limba română. Dacă respectivul proiect de lege ar fi pus în aplicare, de pierdut ar avea tot tinerii etnici maghiari. Pe de o parte, ar fi în continuare vulnerabili prin simplul fapt că nu cunosc limba națională, oportunitățile fiindu-le mult limitate. Astfel, rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR după 1989. Pe de altă parte, se creează ideea unei segregări etnice artificiale, în contextul în care nu vorbim despre imigranți, ci despre oameni născuți și crescuți în România. Acest proiect legislativ poate fi obiectul unui troc tripartit între Dragnea - Viktor Orban - Kelemen Hunor. Nu ar fi deloc exclus ca, pentru a-și păstra majoritatea parlamentară, 'Daddy' să facă această nouă concesie, cedând șantajului UDMR", a scris Tomac pe Facebook.


Potrivit liderului PMP, această lege are și rolul de a măsura cât de patrioți sunt conducătorii și cât de vigilentă este societatea, înaintea unei eventuale propuneri de modificare a Constituției pentru autonomie pe criterii etnice.
"Președintele Traian Băsescu le-a spus-o de mai multe ori etnicilor maghiari: atâta autonomie la Târgu Secuiesc precum la Caracal!", a mai scris Tomac.


Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) a anunțat că va depune în Parlament, prin cei doi deputați care au fost aleși pe lista UDMR, o inițiativă legislativă de modificare a Legii educației care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat pentru elevii maghiari.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1484 secunde