Dublu eveniment, marcat de UDTR. Copiii s-au întrecut recitând poeziile lui Eminescu

554
Dublu eveniment, marcat de UDTR. Copiii s-au întrecut recitând poeziile lui Eminescu - udtrziuaculturiinationale3-1548454923.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) a marcat, recent, Ziua Unirii Principatelor Române dar și Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment cultural-educativ, la Constanța. Evenimentul, organizat în parteneriat cu ISJ Constanța, a reunit elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanța dar și cadre didactice din învățământul preuniversitar, liceal și universitar. 


În debutul manifestării, președinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie 1859 când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei cât și al Țării Românești. De asemenea, profesor universitar dr. Marina Cap-Bun de la Facultatea de Litere a Universității "Ovidius" din Constanța a ales să evoce relațiile dintre Țara Românească și Imperiul Otoman din perspectiva tabloului oferit de Mihai Eminescu în poezia "Scrisoarea a III". 


Evenimentul a continuat cu un moment liric susținut de mezzosoprana Lucia Mihalache de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța care a interpretat, acompaniată de prof. Florian Stoica, melodia "Stele-n cer", pe versurile lui Mihai Eminescu, muzica Nicolae Bretan. 


După momentul artistic susținut de Lucia Mihalache, cei mai buni elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanța au intrat în competiție recitând poezii semnate de Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu și poetul turc, Yunus Emre. 


Clasamentul competiției a fost stabilit de un juriu format din: prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general - ISJ Constanța, inspectorii școlari, prof. Icbal Anefi, prof. Florian Stoica, prof. Mihaela Anghelescu - ISJ Constanța precum și prof.univ.dr. Marina Cap-Bun și conferențiar universitar dr. Veronica Nedelcu de la Universitatea "Ovidius" Constanța. În timp ce juriul a decis clasamentul concursului de recitare, ansamblurile folclorice "Fidanlar" și "Delikanlılar" coordonate de prof. Melek Osman, coregraf Claudiu Popa, au prezentat un scurt program de dansuri populare românești și turcești. 


Premiul I, la secțiunea - învățământ primar, a fost câștigat de Melek Musledin, premiul al II-lea, de Nisa Nur Susli și premiul al III-lea, de Ibrahim Nașer. La secțiunea învățământ gimnazial, premiul I a fost adjudecat de Caner Memiș, premiul al II-lea de Elif Aksoy și premiul al III-lea de Iusein Bușra. Elevii Ismail Birgean și Derya Kanalia de la Colegiul Național "K. Atatürk" din Medgidia s-au clasat pe locurile I respectiv II. Au mai fost acordate mențiuni elevilor: Kair Yildiz Hulya, Abduraman Alihan Gemal, Serkan Husein, Ialcin Ada, Yursenir Zeynep, Kadir Emirhan, Elda Menali, Omer Aylin și Ali Dalia Ismail. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către președintele UDTR, Fedbi Osman, de cei doi subprefecți ai județului Constanța, Ionuț Done și Șenol Ali, precum și de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan. 


Ultimul moment al manifestării l-a constituit prezentarea traducerilor în limba turcă, versiune proprie, a poeziilor:"Cu gânduri și cu imagini", "Criticilor mei" și "Scrisoarea a III a" de Mihai Eminescu, de către poeta Urfet Șachir și profesoarele Firdes Musledin și Aisel Arif.


La eveniment au mai participat: secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, președinta comisiei de învățământ, prof. Vildan Bormambet și președinta comisiei de femei, Melec Amet. Manifestarea a fost organizată de comisia de cultură a UDTR coordonată de Serin Türkoğlu și Melek Osman.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3933 secunde