Dosarul Zambaccian / Procurorii cer închisoare cu executare pentru Adrian și Dana Năstase

211
Dosarul Zambaccian / Procurorii cer închisoare cu executare pentru Adrian și Dana Năstase - nastase-1387444057.jpg
Procurorii cer închisoare cu executare pentru fostul premier Adrian Năstase, în "Dosarul Zambaccian". Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, astăzi, ultimul termen în acest dosar. În fond, Năstase a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, transmite Realitatea.net. În acest dosar este judecată și Dana Năstase, soția fostului premier. Procurorii au cerut închisoare cu executare și pentru aceasta.
Adrian Năstase a declarat, la intrarea în sediul ICCJ, că în acest dosar s-a creat un amestec de teme, în care învinuiți au fost transformați în martori și martori au fost transformați în învinuiți. Fostul premier a precizat că el a pus la dispoziție terenul pentru constructor, care trebuia să îi dea la cheie, cu tot cu parchet și obiecte sanitare, un apartament din cele patru din Zambaccian.
"Chestiunea importurilor a fost rezolvată de către construct, care însă evident că și-a adus, pentru apartamentele lui și pentru al nostru, ceea ce era normal să facă, și bineînțeles pentru alte construcții ale lui. Acest amestec de teme a încurcat foarte mult lucrurile, învinuiți transformați în martori, martori transformați în învinuiți. De aici, o poveste întreagă pe care foare mulți nu o mai înțeleg", a spus Adrian Năstase.
Întrebat dacă miza acestui proces este achitarea, Năstase a răspuns: "În mod evident! Eu cred că în perspectiva a ceea ce înseamnă acești 24 de ani, sper ca, în sfârșit, tradiția Crăciunului să fie alta, din multe puncte de vedere și să intrăm, fără îndoială, în anul viitor într-un mod mai optimist și cu mai multă speranță", a mai spus Năstase.
Întrebată ce a însemnat pentru ea acest proces, Dana Năstase a spus: "Opt ani de muncă și de citit, mai mult de 12.000 de pagini".
Avocatul Ion Cazacu a declarat că a adus opiniile unor reputați profesioniști cu privire la aspectele de natură tehnică, juridică.
Cazacu a precizat că va fi o zi lungă, complicată, pentru că este singurul dosar de la completul de judecată.
Avocatul a precizat că șansele privind achitarea sunt la fel ca și celelalte, depinzând de felul în care interpretează instanța.
Contestațiile făcute de Adrian și Dana Năstase, precum și de ceilalți inculpați în cazul pedepselor dispuse la 30 martie 2012 în dosarul Zambaccian sunt judecate de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din vicepreședintele instanței supreme Ionuț Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminița Zglimbea și Cristina Rotaru.
La termenul din 3 decembrie, instanța a stabilit ca ultimul termen pentru judecarea recursului din dosarul Zambaccian al soților Adrian și Dana Năstase să fie în 19 decembrie, când vor fi ascultate pledoariile finale.
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soții Adrian și Dana Năstase au achiziționat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.
Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentința va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistrați pentru dare de mită, spălare de bani și fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar, informează Mediafax.ro.
Sentința din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.
În 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.
Procurorii DNA susțin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuții de coordonare a activității membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului și a altor persoane ce îndeplinesc funcții publice, cu atribuții de control în ce privește activitatea miniștrilor și atribuții de control asupra autorităților și instituțiilor publice centrale și locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct și prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4097 secunde