Donald Trump: "SUA respectă Articolul 5 al NATO. Vom fi acolo pentru a proteja"

177
Donald Trump:
Conferința de presă comună dintre Donald Trump și Klaus Iohannis a marcat o premieră îndelung așteptată de aliații Americii. Pentru prima dată de când s-a instalat la Casa Albă, președintele american a spus clar că Statele Unite vor respecta articolul 5 al acordului NATO și vor proteja țările membre ale alianței dacă acest lucru se va dovedi necesar.


Atât Klaus Iohannis, cât și Donald Trump au pus accentul pe importanța contribuției fiecărui stat membru al Alianței la bugetul comun, alocând apărării un buget de cel puțin 2% din PIB, potrivit Digi 24.


"Statele Unite respectă și au respectat articolul 5. În mod cert, vom fi acolo pentru a proteja și, din acest motiv, îmi doresc ca oamenii să se asigure că avem o forță puternică, prin achitarea banilor necesari pentru a avea acea forță. Dar, respect în mod clar Articolul 5", a declarat Donald Trump.


De asemenea, președintele Iohannis a afirmat că: "Implicarea dumneavoastră a determinat statele să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim și povara cheltuielilor din NATO. De asta și România a decis, și dacă nu mă înșel, cred că suntem prima țară care, în mandatul dumneavoastră, a ajuns la 2% din PIB alocați apărării".


Totodată, Donald Trump a recunoscut progresele României și rolul de conducător al președinteleui Iohannis.


"Vreau să recunosc rolul de conducător al președintelui Iohannis în angajarea României, anul acesta, de a crește cheltuielile de apărare de la 1,4 procente din PIB, la peste 2 procente. Sper că și ceilalți aliați NATO vor urma exemplul României, prin îndeplinirea obligațiilor lor financiare și să își plătească cota corectă din costul apărării. Dar voi spune acest lucru: datorită acțiunilor noastre, încep să vină banii la NATO! Încep să curgă banii. Alte țări au început să realizeze că a sosit vremea să plătească și fac acest lucru. Sunt foarte mândru de acest lucru. Așa cum știți, am fost un avocat al întăririi alianței NATO printr-o responsabilitate mai mare și împărțirea cheltuielilor între națiunile membre. Iar acest lucru se întâmplă. Pentru că împreună putem confrunta provocările comune la adresa securității lumii".






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4525 secunde