Claudiu Palaz, prefectul județului Constanța:

"Doamna primar din Cernavodă trebuie să se ducă la doctor!"

3820

Articole de la același autor

Primarul orașului Cernavodă, social-democrata Mariana Mircea, a susținut, ieri, o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit atât despre acțiunea de organizare a referen-dumului pentru demiterea sa din funcția de edil-șef, dar și despre trimiterea sa în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, pentru fals în declarații. În acest context, Mariana Mircea i-a criticat dur pe procurorul Teodor Niță, care instrumentează dosarul în care ea este învinuită pentru fals în declarații, dar și pe prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz. Nu în ultimul rând, șeful administrației publice locale din Cernavodă a declarat că "acțiunile lor, ale prefectului, Parchetului Medgidia și Poliției Cernavodă sunt mână în mână".
Reamintim că reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, a anunțat, în luna decembrie a anului trecut, că a decis să dea curs solicitării unor cetățeni din Cernavodă de a se organiza referendum pentru demiterea primarului. Acțiunea avea la bază un număr de semnături strânse, pe care, însă, Mariana Mircea le-a contes-tat, făcând o plângere penală împotriva inițiatorilor strângerii de semnături de la cetățeni, în martie 2009, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare publică.
Deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a decis neînceperea urmăririi penale în dosarul 1141/2009, considerând că din expertizele efectuate "nu rezultă existența unor probe certe și concludente care să contureze aspectele sesizate de reclamantă", la începutul acestei luni, susține Mariana Mircea, Judecătoria Medgidia ar fi infirmat NUP-ul dat de Parchet.
În această ordine de idei, primarul din Cernavodă susține că prefectul Claudiu Palaz ar face "presiuni evidente" asupra sa, în tentativa de "demolare a primarului". "Toate aceste elemente, pentru mine, constituie poliție politică", a ținut să menționeze edilul-șef al orașului Cernavodă.
Primarul a explicat că inițiativa de organizare a referendumului nu s-ar justifica, din moment ce prefectul Palaz nu i-a adus la cunoștință acele motive pe care s-ar întemeia acțiunea, altele decât cele înaintate Prefecturii Constanța de către inițiatori, în vara anului trecut și pe care fostul prefect, Liviu Brăiloiu, le-a respins, nedând curs solicitării de organizare a demersului menționat. "Acțiunile (n.r. - de presiune) s-au intensificat după alegerile de astă iarnă (n.r. - prezidențialele)", a mai afirmat primarul din Cernavodă. Mai mult, social-democrata este de părere că "există în mod sigur un personaj care a orchestrat toate aceste acțiuni" împotriva sa. Întrebată, însă, despre o persoană anume care, într-un fel sau altul, ar fi regizat aceste așa-numite abuzuri la adresa sa, Mariana Mircea s-a limitat la a declara doar că "lista e prea largă". "Lista e prea largă și nu o pot spune. Ar însemna să acuz fără o anchetă".
De remarcat este și că, potrivit propriilor sale declarații, primarul din Cernavodă s-a plâns inclusiv la ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, pe marginea încercării de organizare a unui referendum pentru demiterea sa. Acesta din urmă i-ar fi răspuns, susține tot Mariana Mircea, că "referendumul trebuie să aibă loc pentru că e dreptul cetățenilor".
"Prefectul, Parchetul și Poliția merg la comanda cuiva"
Acuzațiile formulate, în cadrul conferinței de presă de ieri, de către primarul social-democrat al localității constănțene nu se rezumă doar la prefectul Constanței. Ele îl vizează și pe procurorul Teodor Niță, dar și Poliția Cernavodă. "Atât prefectul, cât și cele două instituții (n.r. - Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia și Poliția Cernavodă) merg la comanda cuiva", a subliniat Mariana Mircea.
În ceea ce-l privește pe procurorul Niță, el a fost adus în discuție vizavi de trimiterea în judecată a primarului de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, pentru fals în declarații. Amintim că procurorii susțin că dosarul penal împotriva primarului s-a născut ca urmare a sesizării Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a constatat că edilul-șef a completat declarațiile de avere și de interese depuse pe 16 iulie 2008 cu date inexacte. "Cu privire la infracțiunea de fals în declarații, aceasta reprezintă, în opinia mea, o fantezie a inspectorilor ANI preluată cu ochii închiși de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia și, în special, de procurorul de caz, Teodor Niță", se arată în declarația de presă a Marianei Mircea, dată ieri publicității, ulterior conferinței de presă.
Cât despre declarația de avere, șeful administrației locale susține că aproximativ 90% dintre cei care completează acest gen de documente omit greșeli.
Nu în ultimul rând, edilul-șef a cerut, ieri, în mod public, ca "orice anchetă care îl are drept obiect pe primarul din Cernavodă să fie instrumentată de orice alt procuror și nu de Teodor Niță". Declarația vine după ce Mariana Mircea a precizat, tot ieri, că tot ce se leagă de persoana sa și de "dușmanii" săi "merge la procurorul Niță".

"Doamna primar trebuie să se ducă la doctor! O rog eu"
Legat de acuzațiile care i-au fost aduse ieri de către social-democrata Mariana Mircea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, a declarat: "Doamna primar Mariana Mircea trebuie să se ducă la doctor! O rog eu să se ducă la doctor". Acesta e singurul comentariu pe care prefectul Constanței l-a făcut ieri, lăsând de înțeles că orice alt gen de răspuns din partea sa este de prisos.
Rămâne de văzut în direcție vor evolua lucrurile în cazul scandalului din Cernavodă, atâta vreme cât disensiunile par să se acutizeze și, de asemenea, ținând cont de faptul că părțile implicate își mențin, fiecare, poziția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9131 secunde