Diriginții de șantier acuză politizarea Inspectoratului de Stat în Construcții

260
Diriginții de șantier acuză politizarea Inspectoratului de Stat în Construcții - dirigintiidesantieracuzapolitiza-1548688914.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, în București, a avut loc adunarea națională a Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier – o asociație profesională cu peste 1.300 de membri. Diriginții de șantier sunt profesioniștii responsabili în mod direct de asigurarea unor lucrări de construcții de calitate. 


În cadrul reuniunii au fost dezbătute numeroasele probleme cu care se confruntă sectorul construcțiilor. Potrivit comunicatului dat publicității, cea mai gravă dinte acestea este "lipsa totală de forță de muncă calificată, situație imposibil de soluționat în condițiile în care forța de muncă a părăsit demult granițele țării."


O altă problemă semnalată este politizarea totală a Inspectoratului de Stat în Construcții. 


"Începând de la inspectoratul general și până la inspectoratele județene, toți șefii, dar absolut toți șefii sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe manageriale sau profesionale în acest sens. De aici apar clientela și presiunile politice, în timp ce problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal. Este necesară depolitizarea acestei instituții care la acest moment nu a devenit decât un colector de bani la bugetul statului; dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea construcțiilor, ci eliberarea de adeverințe cum că s-au încasat banii", a declarat Cezar Petre președintele asociației.


O altă problemă o reprezintă subfinanțarea în mod voit, prin ordin de ministru, a activității de urmărire a calității lucrărilor publice. 


"Sunt servicii bugetate cu câteva sute de lei datorită unor limitări stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil să îți acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce să mai discutăm de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că, în fapt, autoritățile publice forțează o dependență a diriginților de executant, adică nu mai discutăm de o verificare reală, ci formală. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea, caracterul formal a înlocuit partea tehnică, căci în loc să ne asigurăm de lucrări de bună calitate s-au introdus proceduri birocratice în care foile sunt mai importante decât ce se întâmplă pe șantier" a declarat Andrei Ignat, vicepreședintele asociației.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 02 Noiembrie 2015
Stire din Economie : Vrem vinovații!
Pagina a fost generata in 1.4922 secunde