Diaspora și-a arătat dragostea de țară și s-a mobilizat la vot. A primit, la schimb, umilință!

2566
Diaspora și-a arătat dragostea de țară și s-a mobilizat la vot. A primit, la schimb, umilință! - diasporahaga-1558888886.jpg

Articole de la același autor

Mii de români din străinătate care au dorit să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare s-au prezentat, ieri, încă de dimineață, la secțiile de votare deschise în principalele orașe din Europa și au format cozi pentru a se asigura că apucă să voteze. Au primit, la schimb, umilință, deoarece au fost nevoiți să stea la rând ore în șir pentru a-și exprima opțiunea politică. Mai exact, cele 441 de secții de votare din străinătate nu au fost suficiente pentru românii plecați peste hotare. 


În Franța, fie că a fost vorba de secțiile de votare de la Paris, Nisa, Marsilia sau Strasbourg, s-a stat ore în șir la coadă. Situația s-a repetat și la secția de la Londra - Luton, aflată în apropierea capitalei Marii Britanii, câteva mii de români fiind nevoiți să stea la coadă să își exprime dreptul la vot, încă de la prima oră după deschiderea urnelor. 


Aceeași situație a avut loc și la secțiile din Munchen și Stuttgart, unde oamenii s-au adunat dinainte de ora 7 dimineața ca să voteze la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție.La Munchen, la ora 7.00, erau deja aproximativ 200 de români în fața consulatului României. La Stuttgart, s-au strâns aproximativ 2.000 de oameni, la cozi. Nu doar în Germania s-au format cozi. În Roma, mai mulți oameni așteptau în fața Ambasadei României, în ciuda ploii. Și la Milano și Torino, situația a fost asemănătoare. Mai mult, în Spania situația a scăpat de sub control, mai mulți români aflați la cozi pierzându-și răbdarea. Revoltați de proasta organizare, unii dintre ei au început să țipe "Jos hoții!", "Nu vă lăsăm să furați viitorul copiilor" și "Nu plecăm până nu votăm!", fiind nevoie de intervenția polițiștilor. 


"Vom sta la rând cât este nevoie" 


O coadă imensă, de aproximativ o mie de persoane, s-a format și la  secția de votare de la Haga, sediul guvernului Țărilor de Jos. Printre cei care se aflau la rând au fost și mai mulți navigatori din Constanța. 
"Suntem cu navele în șantierul de la Rotterdam. Ne-am organizat și am venit până la Haga să votăm pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, pentru o Europă liberă, pentru o Românie înfloritoare. Este în interesul nostru să avem oameni cinstiți și competenți care să ne reprezinte în Parlamentul European. Nu știu cât vom sta la coadă, dar vom sta și până la închidere dacă este nevoie", a declarat, pentru "Cuget Liber", comandantul Florian Minea. 
După aproximativ cinci ore de stat la rând, constănțenii au reușit să voteze. 
"Suntem mulțumiți! Sperăm că votul nostru va aduce prosperitatea de care România are nevoie! Acum ne putem întoarce la Rotterdam, în port", au transmis navigatorii constănțeni.


"Demisia Meleșcanu!" 


Referitor la această situație, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a pasat responsabilitatea pentru românii care stau la cozi în diaspora către Autoritatea Electorală Permanentă. Mai mult, ministrul a spus că votanții s-au concentrat pe ambasadă și consulat, și că ar exista secții de votare care nu au fost cunoscute de către toată lumea. 


Meleșcanu a explicat și că o altă problemă este generată de faptul că românii care lucrează în alte state nu se înscriu în registrul consular de la ambasade și în acest fel nu se poate face o estimare corectă pentru a putea calibra secțiile de vot astfel încât toată lumea să poată participa la vot. Cu toate acestea, liderii politici din opoziție au cerut demisia ministrului Meleșcanu. 


"Toată campania am evitat să folosesc expresii tari, dar acum nu am nicio ezitare să spun că ministrul de Externe al României, domnul Teodor Meleșcanu, nu este nimic altceva decât un birocrat TICĂLOS care batjocorește cu bună știință românii din diaspora, condamnați la umilință pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Este același ministru de externe care a batjocorit diaspora la alegerile prezidențiale din 2014, a văzut ce înseamnă proastă distribuire a secțiilor de votare iar azi este evident că a organizat deliberat aceeași bătaie de joc la adresa românilor care muncesc în străinătate. Demisia Meleșcanu!", a transmis fostul președinte Traian Băsescu, pe contul său de Facebook.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2514 secunde