Deputatul Cristina Dumitrache susține utilizarea medicală a canabisului

370
Deputatul Cristina Dumitrache susține utilizarea medicală a canabisului - dumitracheileana-1562363619.jpg

Articole de la același autor

Proiectul de act normativ "Victoria" privind regimul juridic al canabisului, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical este numele propunerii legislative depuse, zilele trecute, în Parlament, de deputatul PSD Cristina Dumitrache. Proiectul este susținut de peste 90 de parlamentari de la toate partidele. 


Proiectul de lege s-a intitulat, în faza de lucru, "proiect de act normativ Victoria", după numele unei femei care a murit de cancer, la începutul acestui an. Deputatul a mulțumit în special Alexandrei Cârstea, coordonatoarea ONG-ului care a strâns semnăturile necesare, pentru adevărata luptă purtată până acum în procesul de modificare a legislației în materia utilizării canabisului în scop medical.
"Putem spune că astăzi facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave, cum ar fi, de exemplu, cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, și altele", a declarat Cristina Dumitrache. 
Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical reprezintă un demers ce cuprinde norme speciale, în completarea legislației care reglementează regimul juridic al
plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope (Legea 339/2005) și care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanțe și preparate stupefiante, unele componente ale canabisului, care sunt extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi, lipsind din reglementarea în vigoare prezenta. 


Canabisul medical, doar pe bază de rețetă


"În opinia mea și a celor aproape 90 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă țara noastră figurează pe hârtie numai, pe lista țărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, însă, pacienții din România nu beneficiază de această opțiune medicală în tratamentul lor. Astfel, pentru a înlătura lacunele legislative existente, a armoniza legislația națională cu cea a statelor membre ale UE și pentru a integra recomandările OMS în domeniul utilizării canabisului medical, precum și recomandările de la nivel unional ale diferitelor instituții, cum sunt Parlamentul European, Comisia Europeană, se preconizează o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical. De la cultivare, producție, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă și achiziționarea de la farmaciile și furnizorii specializați. Pe lângă referirea la canabis, astfel cum acesta este definit în convențiile internaționale, proiectul propus are în vedere reglementarea utilizării atât a componentei CBD din canabis, cât și a componentei THC, reglementând concentrațiile necesare și relevante din punct de vedere medical", a declarat deputatul  Cristina Dumitrache, de la PSD Constanța. 
În altă ordine de idei, din expunerea de motive reiese că proiectul propune înființarea Agenției Canabisului, care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda, care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii și fabricanții de substanțe și preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu. 
Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienți de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Fumatul nu este permis. 
Utilizarea canabisului în scop medical este permisă prin lege în multe țări din lume, incluzând state din SUA, America de Sud, Canada, Cehia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Croatia, Grecia, Germania, Luxemburg, Polonia, Austria.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4119 secunde