Deputatul Bogdan Huțucă, interpelare la premier pe tema nămolului de la Techirghiol

326
1
Deputatul Bogdan Huțucă, interpelare la premier  pe tema nămolului de la Techirghiol - pnlbogdanhutuca4-1496158437.jpg

Articole de la același autor

Deputatul constănțean Bogdan Huțucă, de la PNL, a făcut o interpelare adresată premierului Sorin Grindeanu, obiectul acesteia fiind avizarea concesionării activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeș, mai exact, Formin SRL.

Printre altele, parlamentarul constănțean i-a atras atenția prim-ministrului că, în loc să facă demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să-i conserve valoarea, determină dispariția acestei resurse prin acordarea licenței de exploatare către firma Formin SRL. În plus, Huțucă este de părere că beneficiul pe care statul român l-ar obține din redevență este unul infim în comparație cu nevoile și pierderile comunității.

"Vă atrag atenția, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre, care, în acest moment, au tradiție și, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină în stațiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic", se spune în interpelarea adresată.

Concret, Huțucă îi cere premierului să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către guvern a concesionării activității de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către firma din Caransebeș - Formin SRL.

"De asemenea, atât eu, cât și autoritățile locale și toți locuitorii zonei menționate vă rugăm să nu permiteți, sub nicio formă, înstrăinarea activității de exploatare a nămolului către o societate străină, care urmărește doar obținerea profitului și nu conservarea și valorificarea doar în scop terapeutic a acestui nămol binefăcător, care reprezintă emblema orașelor Eforie și Techirghiol din județul Constanța", se mai spune în interpelare. 

Comentează știrea

MIHAI
11 iunie 2017
LIBERALII SI NAMOLUL POLITICIANIST

Dl Hutuca nu este preocupat de namolul in care se afla PNL ci de namolul Lacului Techirghiol . Discutia este tardiva si inutila . Au ramas putini dintre cei care datorita salinitatii apei plateau ca lemnul si daca te ungeai cu namol si se usca stand ghemuit nu puteai sa te indrepti deoarece riscai sa-ti crape pielea . De multi ani apa lacului este diluata , compromisa de apele provenite din irigatii si apa rezultata din ploi si zapezi . Ne surprinde si atitudinea " liberala " a dlui Hutuca , potrivnica ideologiei liberale care sustine libera concurenta . Desi nu rezulta din articol, presupunem ca a avut loc o licitatie . Daca nu ,sa ne spuna cum s-a acordat licenta . Este interesant si modul de prezentare a celor doua argumenete care-l vor face praf pe ministru : masurile de protectie si regenerare " obligatorii " dar care nu s-au aplicat deloc . La iesirea din Eforie Nord , pe partea dreapta era un loc amenajat cu cele necesare tratamentului cu apa si namol .A disparut de multi ani . Devenim nostalgici cand ne gandim la gardul plin de crapaturi prin care puteai admira nudistele inamolite care isi etalau tot felul de siluete si sani , Si invers , burtile masculilor infierbantati . Cu aceasta ocazie dl deputat putea sa ne spuna ce a facut pentru ocrotirea acestui important obiectiv turistic si de tratament dl istoric , parlamentar de meserie si presedinte de organizatie , dl Hasotti , Lacul Tekirghiol si asa zisele sale posibilitati de tratament la fel ca PNL au un numitor comun : sunt pe cale de disparitie

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.52 secunde