Deputații au modificat Legea privind funcționarea Curții de Conturi

469
Deputații au modificat Legea  privind funcționarea Curții de Conturi - deputatiicurteadeconturi-1524747476.jpg

Articole de la același autor

După ce a fost dezbătut, timp 12 ore, în cadrul Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.94/1992 care vizează organizarea și funcționarea Curții de Conturi a fost aprobat de deputați.

Proiectul, inițiat de 25 de parlamentari ai Partidului Național Liberal și cinci parlamentari PSD, este o inițiativă liberală, care a fost fundamentată de următoarea realitate: Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este o lege neclară, interpretabilă și impredictibilă, care a generat și generează interpretări diferite ale activităților de audit ale Curții de Conturi față de autoritățile contractante.

"În ansamblul lui, proiectul de lege are un impact semnificativ favorabil, mai ales pentru autoritățile contractante, instituții publice care se loveau de multe ori de interpretările diferite ale inspectorilor de la Curtea de Conturi. Astfel, prevederile adoptate introduc clarificări privind definițiile cuprinse de lege, punându-le în acord cu standardele internaționale de audit, clarificări privind atribuțiile de prevenție ale Curții de Conturi. De asemenea, elimină atribuțiile Curții de Conturi privind analiza oportunității și nu vor mai fi stabilite prejudicii estimative, ci numai prejudiciile ilicite și certe. În privința proceselor de contestare, acestea nu vor mai fi soluționate de aceeași persoană, iar orice persoană prevăzută în raportul de audit poate contesta raportul. Totodată, se pune accent mult mai mult pe acțiunile cu caracter preventiv ale inspectorilor", a declarat deputatul constănțean Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților.

Ca o prevedere ce poate naște controverse, punctele de vedere ale Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) sunt obligatorii pentru Curtea de Conturi a României și Autoritatea de Audit. Acest lucru ar presupune ca achizițiile publice supuse controlului ex-ante de către ANAP nu mai pot fi reinterpretate de Curtea de Conturi a României și Autoritatea de Audit. Deși este un aspect cu efecte pozitive, în realitate, Curtea de Conturi, fiind o autoritate independentă, nu poate fi obligată să se subordoneze punctelor de vedere ale unei alte autorități, mai ales că ANAP este o autoritate guvernamentală.

"Din păcate, textul de lege a suferit și unele amendamente introduse exclusiv de către deputații PSD, cu care noi, liberalii, nu suntem de acord. Limitarea mandatelor conducătorilor departamentelor Curții de Conturi cu evaluarea ulterioară a plenului Curții, mobilitatea auditorilor, introducerea de atribuții excesive pentru președintele Curții de Conturi, în raport cu plenul Curții, sunt prevederi pe care noi le considerăm cu impact negativ asupra instituției", a mai declarat deputatul Bogdan Huțucă.

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, în Camera Deputaților și urmează să plece spre aprobare la Senat, care este cameră decizională în acest caz.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3365 secunde