€ 4.7315
£ 5.2727
$ 4.2103

Delegație sârbă, vizită la Medgidia

Ştire online publicată Vineri, 11 Septembrie 2015. Autor: Carmen MOCANU
O delegație sârbă a vizitat astăzi Medgidia, oraș partener la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la rezistența Diviziei sârbe împotriva atacurile bulgarilor de la Pietreni. Secretarul de Stat al provinciei autonome Voivodina din Serbia, Slaviča Grujiæ, a fost întâmpinat de edilul local, la Primăria Municipiului Medgidia.

Delegației condusă de secretarul de stat i s-au alăturat și membri ai Asociației Cultul Eroilor, care păstrează o relație strânsă cu toate statele implicate în cele două războaie mondiale. Vizita la primărie a însemnat o rememorare a vremurilor de război, precum și recunoașterea meritelor tuturor celor care nu lasă uitată memoria soldaților de pe front.

Relația dintre Serbia și România este edificată prin Monumentul Eroilor Sârbi, din cimitirul ortodox din Medgidia, monument închinat celor aproximativ 200 de soldați căzuți pe teritoriul Dobrogei. În același timp, scopul vizitei a fost cel de a implica Medgidia în festivitățile care vor fi organizate anul viitor, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la a 100 de ani de la rezistența Diviziei sârbe împotriva atacurilor bulgarilor de la Pietreni, sau Cocargea, așa cum se numea la vremea aceea.

Monumentul sârbesc de la Medgidia a fost inaugurat la 3 septembrie 1926, printr-o ceremonie solemnă, la care au luat parte oaspeți sârbi, croați, sloveni, generali de divizie români, miniștri, reprezentanți ai bisericii, precum și ai asociațiilor de război.

Autoritățile sârbe din Voivodina au planificat o serie de evenimente la care autoritățile locale au fost invitate, în calitate de partener.

„Ne onorează asocierea cu Voivodina în vederea comemorării ostașilor căzuți în luptă, precum și sărbătorirea a o sută de ani de când sârbii au luptat cu vitejie pe tărâm dobrogean, la Bazargic, Ghelnegic, Pietreni și Topraisar, lupte în care au căzut aproape 19.000 de oameni. Vom fi alături de autoritățile din Voivodina în toate demersurile pe care le vor face pentru organizarea unui eveniment menit să se ridice la importanța acestui centenar”, a declarat primarul Marian Iordache.

Vizita a urmat un curs firesc, la monument, unde delegația a depus o coroană de flori pentru a-și comemora bravii predecesori.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 2.9082 secunde