DECIZIE CCR: DNA poate ancheta hotărâri de guvern

132
DECIZIE CCR: DNA poate ancheta hotărâri de guvern - ccr-1511449793.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a decis că DNA poate ancheta hotărâri de guvern. Judecătorii constituționali au analizat sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu în cazul Belina. Liderul ALDE a contestat competența DNA de a ancheta modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.


Președintele Senatului a cerut CCR să constate un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern, iar la ședința CCR din 16 noiembrie ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a prezentat judecătorilor constituționali argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susținând că este admisibilă. El a spus că DNA nu are competențe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern, reamintește News.ro.

După dezbaterile din 16 noiembrie, CCR a decis amânarea cauzei pentru joi, 23 noiembrie, pentru "aprofundare".

"Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut niciun fel de explicații, nici informații suplimentare, pur și simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susținute astăzi în ședință", a declarat atunci președintele CCR, Valer Dorneanu.

Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia Curții, Dorneanu a replicat: "Noi ne luăm după Constituție, după practica noastră, nu eliminăm niciodată hotărârile pe care le dau instanțele judecătorești, dacă ele sunt necesare cauzei și ne pot influența".

În ședința din 16 noiembrie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a prezentat judecătorilor CCR argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susținând că aceasta este admisibilă. Întrebat de jurnaliști de ce a venit la CCR să susțină sesizarea lui Tăriceanu, Tudorel Toader a spus că așa l-a rugat premierul.

"Decizia nu va fi de speță, ci una de principiu, care va delimita competențele Ministerului Public în raport cu Guvernul. (...) Președintele Senatului vrea să afle dacă este legal ca DNA să verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotărâri de Guvern. (...) Noi considerăm că sesizarea este admisibilă", le-a spus Toader judecătorilor CCR.

El a susținut că, în opinia Guvernului, această sesizare este admisibilă, arătând că DNA nu poate ancheta legalitatea, oportunitatea sau circumstanțele emiterii unei Hotărâri de Guvern, pentru că legalitatea unui astfel de act normativ este de competența instanței de contencios administrativ.

El a mai susținut în fața judecătorilor CCR că DNA are posibilitatea doar să declanșeze mecanisme constituționale de verificare a legalității unei Hotărâri de Guvern, prin sesizarea instanței de contencios, însă nu i se poate substitui.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4528 secunde