De mila liberalilor. Între Orban, Bușoi și Cataramă

Luni, 29 Mai 2017
717
Am câștigat alegerile. Aceste este verdictul aspru în baza căruia PSD își permite să ia toată țara pe semnătură, să o pună gaj lupilor hămesiți după banii publici. Pot face absolut orice, iar orice argument, oricât de logic și pertinent, se sufocă în fața dictonului pesedist. Doar strada le mai ține, cât de cât, în frâu pornirile absolutiste. Dar problema nu este la ei. PSD pentru asta a fost născut de urmașii comuniștilor. Tot ce se întâmplă este scris în ADN-ul lui, comportamentul fiindu-i de altfel firesc, natural. Nu poți cere lupului să mănânce iarbă și să-și ierte prada încolțită. Ar fi contrar legilor naturii. Așa este și cu PSD. Aceste partid se comportă exact cum și pentru ce a fost croit. Nici nu contează cine îi este lider. Drumul său va fi același, poate cu unele tonuri sau nuanțe. Haita își devorează conducătorul la primul semn de slăbiciune. Și tocmai aici stă puterea PSD. În puterea grupului și nu a liderului. 


Problema cea mare este în altă parte, nu la PSD. Problema este la contraoferta electorală, la marfa de pe taraba concurentă. OK, nu vrei minciună, nu vrei corupție, nu vrei demagogie și populism. Alege altceva! Mută-ți privirea de la promisiunile sclipitoare. Caută marfă proaspătă, de încredere! Cât de ușor pare…


Dar ce faci atunci gând galantarele celorlalți sunt goale? Când prin ungherele prăvăliei domnesc păianjenii, podeaua este găunoasă, roasă de șobolani, iar praful s-a așternut cu statornicia unei ninsori de ianuarie? Ce poți scoate din vitrina zoioasă a opoziției, când aceasta nu are încredere să-și consume propriile produse? Când politicieni expirați, reșapați au trândăvit pe tejgheaua partidului, descompunându-se încet dar sigur cu fiecare ciclu electoral ratat din temelii. Partidul nu mai poate purta cu demnitate nici măcar titulatura de Opoziție, diluându-se atât de tare prin prestațiile propriilor lideri. Și acesta nu e decât începutul. Într-un asemenea moment de cumpănă, blestemul pare să cadă și mai greu pe capul liberalilor, care vor trebui să-și aleagă liderul dintre Orban, Bușoi și Cataramă. Trei figuri atât de palide, insipide și neinspirate încât Alinuța pare în comparație cu ei o pierdere dureroasă. Trei politicieni al căror nume se leagă doar de eșecuri electorale, oameni care nu vor reuși să trezească în jurul lor niciodată emulație, determinare, inspirație. Cei trei sunt exemplul clar și concret în criza de identitate și soluție în care a căzut PNL. Partidul nu mai poate produce personalități. Nu mai are cine să formeze caractere în acest partid, cine să predea lecția diplomației, verticalității, dar mai ales, cine să le descifreze carta principiilor liberale. Oportuniștii s-au cocoțat în cârca PNL până l-au trântit pe burtă, sufocându-l sub greutatea lor. Dar nu vor să se dea jos, să îl lase să respire. Teama că partidul s-ar putea ridica din nou fără ca ei să fie înfipți bine în ceafa lui, teama că zeița Fortuna i-ar putea rostogoli din noi la guvernare iar ei să nu beneficieze de pe urma ei îi face să-și imobilizeze propriul partid. Nu mai e loc de principii și soluții salvatoare. Ori la bal, ori la spital.


De mila liberalilor. Între Orban, Bușoi și Cataramă - pnl137-1496048654.jpg

Mă amuză tentativele de entuziasm încercate de unii amici liberali. Cum încearcă să se convingă pe ei înșiși că unul sau altul ar fi mai bun. Că Orban are discurs, Bușoi dă bine la CV, Cataramă la… Realitatea TV. Din fericire, ei sunt tineri inteligenți. Știu și simt foarte bine vidul de calitate din vârful partidului. Dar trebuie să se poziționeze cumva, să se alinieze unei echipe. Și atunci, matematic, alegerea se face pe bază de cifre, procente, șanse de reușită. Poate și unele promisiuni. Dar ei știu foarte bine că nici unul dintre cei trei nu vor putea scoate PNL pe linia de plutire. În fața electoratului, adversarilor politici, vor fi carne de tun, ținte ce se vor autoelimina prin simpla lor prestanță. 


Și vom reveni, apoi, peste trei ani, la nenorocita de întrebare: "Noi cu cine votăm?". Sau iar stăm acasă?Pagina a fost generata in 0.2842 secunde