Cum vor să ajute restanțierii la bănci deputații Mircea Dobre și Radu Babuș

796

Articole de la același autor

Deputații constănțeni Mircea Dobre și Radu Babuș, de la PSD, încearcă să vină în ajutorul persoanelor care au credite la bănci, iar din cauza situației financiare precare au ajuns să nu mai poată plăti ratele, fiind astfel în situația de a fi executați silit și a rămâne pe drumuri. 

Mircea Dobre și Radu Babuș, alături de alți patru colegi din Camera Deputaților, au inițiat o propunere legislativă privind instituirea unui moratoriu de doi ani în care să fie amânată începerea procedurii de executare silită a caselor în cazul persoanelor care, din cauza situației financiare, nu pot achita ratele la bănci sau utilitățile.

Inițiativa legislativă a fost depusă în luna februarie la Senat și a primit avizul Consiliului Legislativ, cu mențiunea de a se analiza dacă un astfel de moratoriu nu va genera restrângerea activității de creditare.

În document, se propune ca pentru imobilele cu destinație de locuință ale cetățenilor români persoane fizice supuse executării silite din cauza neachitării ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de împrumuturi ori a facturilor la utilități să existe un moratoriu de amânare pentru doi ani în ceea ce privește aplicarea executării pentru debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinație de locuință și care îndeplinesc cel puțin una dintr-o serie de condiții. Dintre condițiile care trebuie a fi întrunite, amintim luarea în considerare a veniturilor familiei care urmează să fie evacuate care nu trebuie să depășească cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie ori debitorul să fie singurul întreținător al unei familii cu doi sau mai mulți copii. De asemenea, trebuie făcută dovada lipsei unui loc de muncă sau a unor afecțiuni încadrabile în categoriile gradelor de handicap sau debitorul nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria.

La încheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul este obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluția executării silite a imobilului, în condițiile în care pentru datoriile restante nu se percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract, dar se actualizează cu rata inflației. Totodată, achitarea datoriilor se reia din situația în care era la momentul aplicării moratoriului, iar dacă în perioada moratoriului debitorul efectuează plăți în contul datoriei, acestea vor fi scăzute în mod corespunzător din datoria acumulată.

"Cetățenii care fac obiectul prezentei legi trebuie să obțină de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pe raza căreia se află un certificat care să ateste îndeplinirea condițiilor de aplicare a moratoriului de amânare a executării silite a locuinței personale. Direcția are obligația ca, în termen de cinci zile lucrătoare, să facă verificările necesare, instituționale și la fața locului, pentru a emite certificatul pe baza datelor existente despre solicitantul certificatului. Cetățenii care au solicitat un certificat îl vor prezenta băncii, firmei de utilități, firmei de recuperare a datoriilor sau oricărei persoane juridice care a solicitat evacuarea silită din locuința personală sau executorului judecătoresc dacă procedura de executare silită a ajuns în acest stadiu", se mai arată în propunerea legislativă.

Moratoriul nu ar urma să fie aplicat persoanelor deja evacuate.

XXX

În expunerea de motive se afirmă că, potrivit situației de la sfârșitul anului trecut, peste 100.000 de persoane se află în situația de risc de evacuare din locuințe în urma contractării de credite sau alte tipuri de împrumuturi și a imposibilității de a achita ratele. O altă cauză este neplata taxelor către utilități, peste 100.000 de locuințe putând fi executate silit de firmele de insolvență sau de recuperare pentru datorii la întreținere de peste 10.000 lei.

În aceeași expunere, se mai arată că în Spania a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetățenilor vulnerabili, care scapă astfel de evacuare din locuințe pentru un termen de doi ani, timp în care să-și poată reveni financiar și să reia plata restanțelor la credite.

Alte argumente prezentate sunt că, din punct de vedere al bugetului de stat, mulți dintre cei evacuați vor ajunge asistați social, prețul locuințelor va scădea constant din cauza suprasaturării pieței, astfel că datoriile vor fi recuperate doar parțial prin valorificarea caselor și va apăra o piață a "rechinilor imobiliari".

"Recent, Guvernul a avizat nefavorabil proiectul inițiat, însă nu renunțăm. Așteptăm să vedem expunerea de motive de la Guvern privind respingerea acestei inițiative. Poate nu au fost înțelese anumite prevederi pe care le putem modifica în folosul cetățenilor care se află în situații critice", a declarat, pentru "Cuget Liber", deputatul Mircea Titus Dobre. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Stire din Politică-Administrație : Ce spune Elena Udrea despre Congresul PSD
Pagina a fost generata in 0.3737 secunde