Cum poate rata o primărie 6 milioane de euro din cauza unor terenuri "fantomă"

362
Cum poate rata o primărie 6 milioane de euro din cauza unor terenuri

Articole de la același autor

Un proiect de mare interes pentru administrația din orașul Cernavodă care vizează amenajarea unei faleze turistice în localitate se lasă în continuare așteptat. Deși administrația publică locală depune, de ani buni, eforturi pentru implementarea acestui program, obstacolele nu au ezitat să apară. De această dată, o importantă finanțare europeană de peste șase milioane de euro nu a putut fi accesată din cauza unor terenuri aflate în administrarea Canalelor Navigabile Dunăre Marea Neagră, care se suprapun cu cele ale unității administrativ teritoriale Cernavodă, ale CFR, dar și ale altor proprietari. 


"Aceste erori de intabulare au fost sesizate de către reprezentanții primăriei, în urma procedurilor de evaluare a terenurilor care sunt încadrate în obiectivul de investiții al strategiei de dezvoltare integrată a orașului Cernavodă 2015-2020", a declarat primarul Gheorghe Hânsă. 


Drept urmare, pentru soluționarea acestei situații, șeful administrației a invitat la dezbateri reprezentanți ai Administrației Canalelor Navigabile Dunăre Marea Neagră, o echipă de arhitecți și angajați de la Cadastru din primărie. 


În cadrul întâlnirii, cele două părți au decis reglementarea acestei situații prin intermediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, astfel încât parcelele suprapuse să poată fi destinate dezvoltării economice și turistice ale orașului. Pentru soluționarea acestor erori de intabulare, reprezentanții Administrației Canalelor Navigabile Dunăre Marea Neagră au propus stabilirea zonelor comune de interes și grănițuirea acestora prin comun acord. Concluziile dezbaterilor indică faptul că suprafețele totale de teren suprapuse ale orașului Cernavodă depășesc 10 hec-tare și nu pot fi încadrate în proiecte cu finanțare europeană, deși administrația publică locală deține rezerve financiare pentru cofinanțarea acestora. 


"Parcelele suprapuse sunt situate în zone de utilitate publică, precum: strada Preot Chirescu, drumul de acces către port, Strada Portului, zona Port Vechi și calea ferată. Aceste zone prezintă interes pentru demararea amplului proiect de investiții cu privire la amenajarea falezei turistice a orașului și consolidarea digului. Pentru materializarea acestui program, următorul pas ar fi trecerea terenului aferent digului din domeniul Admi-nistratiei Canaleleor Navigabile în domeniul public al orașului Cernavodă", a explicat primarul Gheorghe Hânsă.


Până la soluționarea acestor erori de intabulare, administrația publică locală va media, în următoarea perioadă, organizarea granițelor aferente terenurilor administrate de Canale Navigabile Dunăre Marea Neagră și CFR, în urma depunerii, de către aceștia, a documentației pentru actualizarea cărții funciare la OCPI. Ulterior, administrația locală se va ocupa de intabularea, în numele CFR, a terenurilor suprapuse, în vederea preluării acestora. Pasul final, pentru reglementarea acestei situații, va fi solicitarea către Ministerul Transporturilor a terenurilor care sunt de utilitate publică pentru orașul Cernavodă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3915 secunde